Home

Achtergrond 188 x bekeken

Boter omhoog met poeders, kaas volgt

De prijzen op de zuivelmarkt blijven hard stijgen.

Na de poederprijzen gaan nu ook de boterprijzen tamelijk hard omhoog. Het enige andere grote product dat nog niet mee deelt in de prijsstijgingen is kaas. De prijzen daarvoor zijn weliswaar niet slecht. In ieder geval niet voor foliekaas. Die noteert ongeveer € 3,10 per kilo. Natuurkaas doet het met slechts een 10 of 15 cent slechter. De verwachting is echter dat de prijzen van beide producten de komende tijd ook verder omhoog gaan. Daarbij zullen de producenten van natuurkaas een stevige poging doen om het prijsverschil met de foliekaas te vergroten. Dat lijkt ook gerechtvaardigd, want de meerkosten van de productie mogen zich ook terugverdienen.

Dat de boternoteringen nu ook flink mee omhoog gaan met de poedernoteringen is niet echt verrassend, want de gehele tendens op de markt is naar omhoog. Toch is het gezien de verwachtingen van een paar maanden geleden opvallend. Gedacht werd dat de prijs eerder zou dalen dan stijgen, omdat een groter aanbod van vet werd voorzien. Het vet gaat echter moeiteloos weg via de kaasproductie en een goede vraag naar vollemelkpoeder. Daarbij zijn er geen interventievoorraden meer om aan eventuele extra vraag te voldoen. Ook is er nauwelijks import. Kopers moeten alles uit de verse productie halen en het lijkt erop dat die kopers toch nog het nodige moeten inslaan.

De spotmarkt voor boerderijmelk blijft goed met prijzen van 37 tot 38 cent per kilo.
Onrust over Moerdijk en het Duitse dioxineschandaal is er nauwelijks. Daar is ook geen aanleiding toe. Toch vragen sommige kopers extra certificaten bij Duitse zuivel.

Prognose: verdere prijsstijgingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.