Home

Achtergrond 515 x bekeken

Bijproducten relatief goedkoop, maar toch duur

De vraag naar allerlei soorten vochtige bijproducten en ook structuurrijk voer voor de melkveehouderij blijft groot.

Weliswaar is een aantal bijproducten, zoals bierbostel iets goedkoper geworden en relatief ten opzichte van krachtvoer, zijn ook producten als proficorn en corngold goedkoper geworden in voederwaardetermen.

Absoluut gezien zijn proficorn, corngold en ook tarwegistconcentraat echter nog altijd vrij duur. Daarbij is tarwegistconcentraat ook nog eens beperkt beschikbaar. Voerleveranciers merken dat een aantal melkveehouders krapper in de voorraden veevoer begint te zitten en moet gaan bijkopen.

Gaat het om energierijke producten, dan zijn er naast proficorn en corngold ook nog producten als aardappelvezel. De leveringen lopen af, maar in plaats daarvan is onder meer erwtenvezel beschikbaar. Prijzen hiervoor variëren van €37,50 tot €48 per ton, afhankelijk van de kwaliteit.

Ook zijn er mengsels beschikbaar, zoals erwtenvezel plus. Dit zijn erwtenvezels (energie) met maisdistillers (eiwit). Het is een alternatief voor bijvoorbeeld grainpro+.

De vraag naar snijmais is volgende de handel momenteel nog maar heel gewoon. Echte voertekorten zijn er nog niet, maar dat kan komen als het voorjaar lang uitblijft.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.