Home

Achtergrond 208 x bekeken

Agriconcern verliest aan waarde door dalende beurzen

Vrees voor oververhitting van de Chinese economie en tegenvallende cijfers van grote Amerikaanse banken bepaalden deze week het koersverloop op de aandelenbeurzen wereldwijd.

De beursgenoteerde agriconcerns hadden bovendien te maken met winstnemingen en prijsdalingen bij bulkproducten. Met name op woensdag was er sprake van dalende koersen bij veruit de meeste concerns die in de beursindex van agd.media meetellen.

Het Amerikaanse biotechconcern Monsanto liet woensdag de grootste koersdaling noteren met een verlies van bijna 5 procent. De Noorse kunstmestproducent volgende met een koersdaling van 4 procent. De investeringsbank adviseerde zijn beleggers om voor de korte termijn de winst te pakken, omdat er een eind lijkt te komen aan de prijsstijgingen van ureum. Voor de lange termijn ziet de bank echter ruimte voor een flinke stijging van de koers van Yara.

De agriconcerns ADM en Bunge noteren over de afgelopen week de hoogste koerswinsten. Dit is vooral het gevolg van het feit dat de agrarische grondstoffen eind vorige week nog flinke prijsstijgingen lieten noteren. Sinds begin dit jaar is de beurswaarde van ADM hierdoor al 13 procent gestegen.

Minder goed gaat het totnogtoe in de zuivel en het vlees. De vrees voor oververhitting in de zuivelmarkt neemt toe en dat schrikt beleggers af omdat dalende prijzen de marges onder druk zullen zetten. De Amerikaanse vleesconcerns noteren vooralsnog ook lager dan eind vorig jaar, maar de federatie voor vleesexporteurs in de VS ziet voor de komende maanden grote mogelijkheden.

De Amerikaanse vleesexporteurs kunnen volgens de federatie van vleesexporteurs rekenen op grotere afzetmogelijkheden en hogere verkoopprijzen als gevolg van de MKZ-problemen in Zuid-Korea en de dioxine-affaire in Duitsland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.