Home

Achtergrond 3 reacties

Afvoeren?

’En, heb je al reacties gehad?”, vraag ik Michel die achter de computer vandaan komt. We hebben een koe met hele gekke bulten op het uier en de ophangband. Toen ik ze voor het eerst zag, moest ik meteen denken aan een reuzenschildpad. Ze had dus iets met haar huid. Maar wat?

De koe leek er zelf geen last van te hebben, tot ze op gegeven moment geen melk meer gaf, niet meer vrat en snel achteruit ging. Dat hoefde natuurlijk niet met die bulten te maken te hebben. Slepende melkziekte misschien? Of scherp? Propyleen geprobeerd en nog een extra magneet. Maar niets hielp. Zou het alsnog met die bulten te maken hebben? Je gaat toch twijfelen.
Dus plaatste Michel een oproep op het forum van een Nederlands vakblad. Met foto’s erbij. In de hoop dat iemand de bulten zou herkennen en zelfs misschien het verband zou kunnen uitsluiten tussen de bulten en haar verslechtering.

”Ja,” zegt Michel, ”ik heb wel reacties gehad. Bijna iedereen zegt: meteen afvoeren!” Daar word ik even stil van. Is dat hoe ze in Nederland omgaan met een koe met een onbekend ziektebeeld? We hebben het wel vaker gehoord, dat melkveehouders onder het mom van efficiëntie zieke koeien meteen opruimen. Ja, als je een hele kudde jonge aanwas hebt en je wilt niet uitbreiden, is dat misschien inderdaad ook wel de meest efficiënte oplossing.

Maar, zo schrijft Michel later ook zijn eigen reactie op het forum, wij zijn hier wel zuinig op elke koe. Omdat we willen uitbreiden natuurlijk, maar ook omdat je hier moeilijk een goede melkkoe kunt kopen.

Een opheldering krijgen we dus niet. Michel zoekt op internet en leest ergens dat die huidaandoening waarschijnlijk een soort schurft is. Een ongevaarlijke schurft. Dat die koe een week later dood ligt, komt dus niet van de bulten.

Maar een dode koe is nooit leuk. Helemaal niet als je, zoals hier, de kop eraf moet hakken en zelf weg moet brengen voor BSE-onderzoek. En dat je voor de rest van de koe nog een paar honderd euro destructiekosten moet betalen. Misschien moet je in sommige gevallen inderdaad maar eerder afvoeren.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit keer ging het om een ongevaarlijke schurft, misschien de volgende keer een zeer besmettelijke zoönose en dan wordt je opeens afgerekend door het hele land dat je zo laks hebt gereageerd op de situatie.Houd er rekening mee dat wij hier net een grote Q-koorts affaire achter de rug hebben gehad, op het eerste gezicht niet heel erg, later bleek van wel, pas 3-4 jaar erna werd er actie ondernomen door de overheid, en nu zijn alle boeren moordenaars en mishandelen we de dieren volgens vele mensen.

 • no-profile-image

  Nooit van een veearts gehoord?

 • no-profile-image

  michel

  even een reactie op reacties ,
  wat q koorts betreft ja precies achteraf weet iedereen het beter en dan heeft de boer het natuurlijk gedaan,
  wat veeartsen betreft kun je hier helaas lang zoeken naar kennis, standaard advies is pen-strep er in en als dat niet helpt enkeltje slachthuis. Sommigen presteren het om van 5 meter afstand conclusies te trekken en daar advies op te baseren.Goed advies voor iemand die zijn diploma gekocht heeft.
  Ervaren Nl veearts had wel ideen maar echte oorzaak niet achterhaald
  zie <>
  of foto's
  <>

Of registreer je om te kunnen reageren.