Home

Achtergrond

Aardappelmarkt stabiliseert maar blijft vast

De fysieke aardappelmarkt stabiliseert na de forse prijsstijgingen van de afgelopen weken.

De termijnmarkt in Frankfurt heeft deze week een veer moeten laten. Het aprilcontract sloot vrijdag 70 cent lager dan een week eerder. Het junicontract heeft in een week € 1,60 aan waarde verloren.

De fysieke noteringen van de beurs in Emmeloord en de VTA stijgen deze week nog iets, vooral aan de onderkant. Maar marktdeskundigen geven aan dat de aardappelmarkt zijn verzadiging gaat bereiken. De aardappelen worden zo duur dat afnemers kunnen afhaken en alternatieven gaan zoeken.

Maar de export naar Rusland heeft daar geen last van. Dat loopt nog steeds goed en houdt de stemming op de markt erin.

In de berekening van de European Processing Potato Index van de termijnmarkt staat de Nederlandse notering bovenaan. De Duitse inbreng in de index ligt maar liefst € 3,71 onder die van Nederland. Het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland is dit seizoen niet zo groot geweest.

Prognose: prijs stijgt licht.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.