Home

Achtergrond

Aardappelmarkt blijft vast

De aardappeltermijnmarkt deed afgelopen vrijdag een stapje terug en een stapje vooruit.

Het aprilcontract sloot 1 euro lager op €32,80 nadat donderdag het hoogste niveau van dit seizoen was bereikt. Het junicontract steeg vrijdag verder met nog eens 20 cent naar €34,80.

De beurs in Emmeloord noteerde donderdag voor fritesaardappelen 23 tot 30 euro per 100 kilo. Aan de bovenkant is er 5 euro bijgekomen. Het is sinds maart 2007 niet meer voorgekomen dat de beurscommissie zo’n hoge maximale prijs voor fritesaardappelen kon noteren.

Het is voor het eerst dit seizoen dat fritesaardappelen duurder zijn verkocht dan aardappelen bestemd voor de export. Fritesfabrikanten willen graag Innovator en Agria verwerken, maar moeten voor deze rassen boven de exportprijs betalen om ze te krijgen. Bovendien leveren telers hun meeleveraardappelen graag aan een exporteur als de fabrieken niet genoeg betalen.

De cash settlementprijs van de termijnmarkt is deze week berekend op 24 euro. In Nederland is de aardappelprijs hoger dan in België, Frankrijk en Duitsland. De Belgische aardappelprijs heeft in twee weken een sprong gemaakt van € 4,39. Daarmee is de Belgische prijs bijna op het niveau van de Nederlandse gekomen. Belgapom verhoogde vrijdag de notering met nog eens €1,50 naar 25 euro.

Marktdeskundigen vinden de stijging van de aardappelprijs wel erg hard gaan. Als de stijging hapert kan de prijs ook weer snel dalen, alhoewel die kans niet zo groot is. Veel landen hebben een tekort aan aardappelen. De aardappelmarkt blijft voorlopig nog wel even vast.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.