Home

Achtergrond 4 reacties

Zeldzame paddenstoel duikt na 55 jaar weer op

In het Oost-Groningse Vledderbos heeft Staatsbosbeheer is de zeer zeldzame dooiergele spatelzwam (Spathularia flavida) ontdekt.

De dooiergele spatelzwam valt op vanwege het uiterlijk met een goudgeel spatelvormig ’hoedje’ en is sinds 1955 niet meer in Nederland gevonden.

De dooiergele spatelzwam staat op de Nederlandse Rode Lijst voor paddenstoelen als verdwenen. Hoewel deze paddenstoel sinds 1955 niet meer is waargenomen in Nederland, is de zwam nu in grote hoeveelheden aangetroffen in het Vledderbos bij Stadskanaal in Oost-Groningen. De groep van enkele duizenden zwammen is ontdekt door paddenstoelliefhebber Bert Oving.

De paddenstoel komt voor in grote naaldwouden van Noord-Amerika en Europa. Het is niet bekend waarom de zwam in Nederland is verdwenen. De laatste melding dateert van 1955 bij Appelscha. Hoe het kan dat de spatelzwam nu terug is in Nederland, is onduidelijk, maar op de door lariksnaalden gevormde bodem van het Vledderbos lijkt hij het goed te doen.

Gezien de voor paddenstoelen gunstige weersomstandigheden (nat en toch relatief hoge temperaturen) worden in natuurgebieden momenteel vele (zeldzame) soorten gevonden, zoals de kleine barsthoed, de bedrieglijke vezelkop bij de Havelterberg en de inktviszwam op de Veluwe.

Anne Mieke Ravenshorst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rose both

  Dit is voorwaar niet de eerste melding van een bijzondere zeldzame paddestoel in ons land, dit jaar. Met en zonder foto's erbij. En maar roepen dat de wildernis er niet meer is, en dat er zoveel soorten verdwijnen om maar - en dat is geen overdrijving - miljarden subsidie te ontvangen. Nu blijkt dat zelfs onze zo verketterde bodem in staat is om na 65 jaarzogenaamd verloren soorten te laten ontspruiten. ALS DE OMSTANDIGHEDEN MAAR GOED ZIJN.

  Laten we hiervoor dankbaar zijn en vooral DOORGAAN met gezond te leven en gezond om te gaan met onze omgeving! Dan hoeven we geen miljarden uit te geven aan Natuurmonumenten en aan Staatsbosbeheer . Al die gelden die nu naar leugenachtige subsidie opeters gaan, kunnen dan naar de broodnodige zorg en naar de pensioenen.

 • no-profile-image

  jan geertsema

  wie een foto van de de dooiergele spatelzwam wil mail dan even naar
  mediastadskanaal@gmail.com

 • no-profile-image

  katja oudshoorn

  Een échte magic-mushroom!

 • no-profile-image

  Jeroen

  Kan je zien dat de natuur erg sterk is en zich zelf ook hersteld. Natuur ontwikkeld verandert zich in de loop der tijd.
  Alleen laat het zijn gang zelf gaan.
  Met onze Delta werken hebben we de natuur toch ook verandert en weer een andere vorm voor terug gekregen?

Of registreer je om te kunnen reageren.