Home

Achtergrond

Zeeuwse fritesaardappelen mooi genoeg voor consumptie

Akkerbouwer Tonny de Koeijer (rechts) uit het Zeeuwse Schoondijke levert 17 hectare Bintjes van een perceel in het nabijgelegen IJzendijke aan telersorganisatie Nedato.

De aardappelen waren bedoeld voor de fritesindustrie, maar door de mooie vorm worden ze nu als tafelaardappel verhandeld. "Nedato zocht extra consumptieaardappelen en deze bleken uitermate geschikt", vertelt De Koeijer. "Ze gaan nu niet bij mij de schuur in, maar naar een mechanische koeling. Ze blijven gewoon in de pool. Als Nedato er meerwaarde uit kan halen, profiteren we daar allemaal van." Met een geschatte 50 ton per hectare valt de opbrengst niet tegen. Foto Anton Dingemanse

Loonbedrijf Breure haalde vandaag de eerste snijmais van het land in Flevoland. De mais, LG 30218 is een nieuw, vroeg maisras van zaadleverancier Limagrain en ook als eerste door de loonwerker (16 april) gezaaid. Het gewas had, zoals bij veel veehouders, een moeilijke start door de droogte, maar wist zich desondanks goed te herstellen. Melkveehouder Jan Cees Vogelaar, die de mais teelt voor melkkoeien, is tevreden. De mais lijkt zelfs beter dan vorig jaar, aldus Vogelaar. Foto Axipress

Bezoekers proeven geblinddoekt tomaten op de open dag van Monsanto Vegetable Seeds. De open dag is vandaag gehouden in het Tomato Experience Centre in het Zuid-Hollandse ’s-Gravenzande. Daar toonden De Ruiter Seeds en Monsanto nieuwe tomatenrassen. Een deel van de rassen kon blind worden geproefd. Tijdens de open dag is extra aandacht besteed aan de keuze van onderstammen. Foto Joep van der Pal

Koeien staan in de ochtendmist langs de provinciale weg van Culemborg naar Kesteren. Foto WIlliam Hoogteyling

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.