Home

Achtergrond 8 reacties

Wortelvlieg teistert peenteelt

Landelijk wordt de wortelvlieg veel in peen gesignaleerd.

Voor bijna een derde van de percelen is een advies verzonden om opnieuw te bestrijden. Hieraan kan niet worden voldaan. De peenteelt wordt zo heel lastig. In Zuid-Nederland is de druk over het algemeen het grootst, weet Tom Groot van De Groene Vlieg, een bedrijf dat zich richt op de beheersing van plagen in onder meer de akkerbouw. "De wortelvlieg houdt van beschutting en heeft naast wortelen ook wilde waardplanten nodig, zoals berenklauw. Die vindt hij in kleinschaliger landschap." De Groene Vlieg meet de druk van wortelvliegen met plakvallen.

Perfektion mag dit jaar tussen begin juli en eind september twee keer worden toegepast. Dat is voor velen te weinig. "Voor meer dan de helft van de percelen hebben we na september nog een spuitadvies afgegeven. De vlieg kan, afhankelijk van het weer, tot half november actief blijven."

De schade van de wortelvlieg wordt pas tijdens of na de oogst zichtbaar, vertelt de Noord-Hollandse peenteler Jos de Boer. "We signaleren de vlieg meer dan normaal. Het is moeilijk om er niets tegen te doen. Die vlieg kan alles kapot maken." Hendrik Eerkens van Agrifirm vertelt dat hij in de loop van de maand inzicht krijgt in de schade. "Op basis van de proefrooingen." Hij zag de grote druk aankomen. "In de eerste vlucht van de vlieg, eind juni, hadden de populaties zich al enorm uitgebreid." "Als het zo doorgaat kan dit heel schadelijk zijn voor de peenteelt", weet Johnny Remijn, adviseur bij DLV Plant. "Dit kan de peenteelt onmogelijk maken."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  j heestermans peenteler op tholen

  peentelers krijgen onterecht wat ze niet verdienen nl een product wat niet vermarktbaar is. oorzaak de sector zelf en hun belangenorganisaties hebben hun verplichting tav de telers onvoldoende waar gemaakt.

 • no-profile-image

  c

  al die regeltjes van die O ZO DOMME overheid leiden gewoonweg tot een maatschappij die instort op ALLE gebied.
  De geschiedenis leert dit overduidelijk.In uw dom Nederland en in ons stommen belgiek is er een opbod van regels, met als eerste doel, verbetering, maar met als gevolg frustratie van de slachtoffers.de overheid is gedoemd om alsmaar méér regels te scheppen om in leven te blijven: het is ingebakken in 't systeem, gewoon een pest. die zal duren tot aan de derde wereldoorlog, voorwar....

 • no-profile-image

  boerke

  Het is notabene de overheid die in wegbermen de berenklauwen lekker laat gedijen en het zaad, door te laat maaien, steeds verder verspreid en zaait. Is er in dit land dan niemand die gewoon eens logisch kan denken aan aan integraal milieubeheer kan doen zonder alleen naar vlinders of bijen te kijken?! Of moet het voedsel eerst onbetaalbaar milieuvriendelijk worden?

 • no-profile-image

  wortel

  waarom mogen wortels geteeld in het buitenland en gespoten met middelen die hier niet mogen wel verkocht worden in de supermarkten?? Dit zou verboden moeten worden!!

 • no-profile-image

  Leen

  Nee, een overheid die van z'n boeren af wil. Eerst Dosanex verbieden, dan de zaadcoating, vervolgens Dimethoaat en dan is het einde peenteelt. Uien en aardappelen volgen. Onvoldoende praktijkkennis bij beleidsmakers.

 • no-profile-image

  Joep

  Ik ben inkoper bij een supermarkt maar als er insectenvraat in de nederlandse peen zit dan kopen we de peen toch in het buitenland?

 • no-profile-image

  henk

  gangbare telers moeten beter kijken hoe biologische telers het doen!

 • no-profile-image

  karel

  Ja cm ,zo zie ik het ook!Je verwoordt het perfect,reguliering tot alles implodeerd!Vanaf volgend jaar wordt hier op agrarische bedrijven de binnenkant van een eerste hulp verbanddoos ook nagekeken en het aantal cm pleister wat verbruikt is verantwoord moeten worden!Wo3 is mede hierdoor -en moslimproblematiek-onafwendbaar!Ik geef de mensheid geen 100 jaar meer.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.