Home

Achtergrond 2 reacties

Wiegel: kans op rechts kabinet nog niet weg

De kansen voor een rechts kabinet zijn nog niet verkeken. Dat betoogde oud-VVD-leider Hans Wiegel zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed.

"Op dit moment is de zaak geklapt, maar je weet nooit wat er gebeuren gaat'', zei Wiegel. Volgens hem is de kans groot dat VVD-leider Mark Rutte nu een conceptregeerakkoord mag gaan schrijven, omdat ook de PVV, het CDA en de SGP die weg zouden steunen. "Dan is aan de orde: wie tekent er op in.'' De PVV zou zich dan alsnog bij bij zo'n tekst kunnen aansluiten en een rechts minderheidskabinet mogelijk kunnen maken.

Ook CDA-senator Hans Hillen, invloedrijk in zijn eigen partij, stelde dat wat hem betreft de "formatie over rechts'' nog niet is afgelopen. Wat hem betreft schrijft Rutte een stuk en dan ,,kunnen partijen hun enthousiasme of afkeer kenbaar maken''. Een minderheidskabinet van VVD en PVV, dat door het CDA gedoogd zou worden, heeft niet de voorkeur van het CDA, aldus Hillen.

PVV-Kamerlid Hero Brinkman gooide de deur voor een rechts kabinet niet dicht. "Theoretisch zijn er altijd kansen'', zei hij. En: "Technisch is alles mogelijk.''

Wiegel waarschuwde PvdA-leider Job Cohen. "De kans dat hij gaat meeregeren is aanzienlijk groter geworden, maar hij is er nog niet hoor.'' Volgens Wiegel is Cohen, die met Rutte wil praten over samenwerking, bezig met "politiek activisme'', maar is Cohens voorstel nog niet aan de orde.

Wiegel zei dat hij begrip had voor de opstelling van PVV-leider Geert Wilders, maar het ,,verstandiger'' had gevonden als Wilders de formatieonderhandelingen had doorgezet tot het einde. "Het had best gekund dat de drie dissidenten akkoord waren gegaan.'' Aan Wilders' eis van een getekende verklaring van de drie dwarsliggers in de CDA-fractie viel volgens Wiegel niet te voldoen. "Dat kun je niet vragen, als je kijkt naar de Grondwet.''

VVD-leider Mark Rutte valt volgens Wiegel niets te verwijten. Hij heeft zich "buitengewoon correct en verstandig opgesteld''.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    j.w.

    jammer dat dit kabinet is verkeken. hopelijk komt er toch nog een rechts kabinet, het zou voor Nederland erg goed wezen.

  • no-profile-image

    geen boer

    laten we het hopen, het is al lang tijd orde op zaken te stellen in het nationale huishoudboekje, en daar hebben we toch rechts voor nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.