Home

Achtergrond 461 x bekeken 8 reacties

'Wereldmarkt is interessante groeimarkt'

China absorbeert in de toekomst mogelijk een fors deel van de verwachtte meerproductie van de Zuid-Amerikaanse landbouw, waardoor druk op de EU-markt beperkt blijft.

Toch levert een offensieve tactiek gericht op deelnemen aan de wereldmarkt volgens de Rabobank de Europese boeren uiteindelijk meer op.
"De wereldmarkt voor voedsel is onbetwist een groeimarkt", zegt Rabo-analist Harry Smit. "Zowel de welvaartsgroei als de groei van de wereldbevolking zijn vrijwel zeker te voorspellen ontwikkelingen. De Europese landbouw kan ervoor kiezen zich hiervoor af te sluiten, maar de Rabobank denkt dat deelnemen de EU-landbouw uiteindelijk meer oplevert, Het beleid gaat gelukkig ook die kant op."

De vraag naar voeding groeit volgens de FAO de komende 40 jaar met circa 70 procent. De welvaart neemt ook toe. "De verwachting is dat de 2,3 miljard allerarmste mensen die leven van minder dan 2 dollar per dag meer gaan eten en dat zo’n 1,6 miljard net iets minder arme mensen met een daginkomen tot 10 dollar van consumptiepatroon gaat veranderen. Ze eten vooral meer zuivel en vlees."

"Productiviteitsverhoging zal 85 procent van de vraaggroei moeten opvangen, terwijl 15 procent kan worden gevonden door meer areaal te ontwikkelen. Omdat de welvaartsgroei vooral in China plaatsvindt, maar de productie van elders moet komen, neemt de handel enorm toe."
"De meeste handel vindt plaats in suiker en dan nog wordt slechts 33 procent van de oogst verhandeld. De beperkte handel is een gevolg van sterk landbouwbeleid, gericht op bescherming van eigen boeren en tuinders." De handel neemt wel gestaag toe, aldus Smit. Vooral de stroom producten van Zuid-Amerika naar Azië neemt toe.

Daardoor blijft de concurrentiedruk van buiten in de EU beperkt. Europa laat volgens Smit zonder liberaler, offensiever beleid, kansen liggen. Hoewel Europa weinig areaal meer kan winnen, kan met meer blootstelling aan buitenlandse importstromen een meer competitieve landbouw worden gestimuleerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Staat in de Sterren

  Nou Han ik zou zeker geen varkensvlees gaan fokken. De groeiexplosie van de bevolking gaat zich voornamelijk in islamitische landen afspelen. Daar zijn varkens net zo gewenst als zendelingen van de pinkstergemeente. Ook de chinezen kun je wel vergeten. Die gaan echt wel zelf dat varkentje wassen. Dan is er India..Net zo een land. In Zuid Amerika eten ze die varkens zelf wel op de barbeque. In Afrika hebben ze over 40 jaar nog geen cent te makken ...In Europa is dan de bevolking aan zodanig aan het afnemen dat er meer varkens zullen zijn dan mensen......

 • no-profile-image

  Staat in de Sterren

  Precies Han.Wat roept onze Rabo? Ga investeren en werk de boeren hier onder de schulden. De Rabobank weet donders goed dat de verhoudingen op deze aardkloot drastisch gaan wijzigen.....het zou mij niet verbazen als zij bij al die investeringen in Afrika betrokken zijn....Dat een bank dat doet is op zich een logische zaak.Vertel dat dan wel aan je klanten(lees leden). Dan kunnen zij ten minste een goede afweging maken of sommige investeringen ooit rendabel kunnen worden......toch lullig als blijkt dat over 20 jaar de Chinezen en Indiërs ons varkensvlees verkopen i.p.v anders om.

 • no-profile-image

  Han

  Sinds wanneer maakt de Rabo bank gebruik van een kristallenbol? Wie kan er 40 jaar vooruit kijken? Welke ondernemer neemt er beslissingen op een termijn van 40 jaar. Niemand alleen de Rabo bank!. Eén ding weet ik wel als we doorgaan met RoundUp Ready gewassen is de kans groot, dat de wereldbevolking over 40 jaar nog bestaat uit < 3 miljard mensen en geen 9 miljard, omdat roundup residuen onvruchtbaarheid bevorderend zijn bij zoogdieren incl. de homo sapiens.

 • no-profile-image

  Han

  @Staat in de Sterren. Dat Africa over 40 jaar nog niks te makken heeft, lijkt me geen moeilijke voorspelling, nu de Chinezzen en Arabieren daar doende zijn om >moderne kolonieén< te realiseren. Zij hebben daar reeeds miljoenen ha goede grond aangeschaft en doen nu enorme investeringen in infrastructuur. Deze jongens doen dit niet uit menslievendheid (ontwikkelingswerk). Nee zij willen daar hun eten verbouwen, om onafhankelijk te zijn van EU, USA en Zuid Amerika.

 • no-profile-image

  Boer

  Jaja , commpetitieve landbouw : zoals de varkenssector nu al meer dan 3 jaar zeker : werken met verlies en de handel en banken vieren hoogtij. Of nog : RABO voorspelde voor de varkens een uitstekend najaar en goed begin 2011 . Zij hebben er vergeten bij te zeggen dat dit voor de retail en vleesHANDEL was .

 • no-profile-image

  Han

  Staat in de Sterren. Ik raad iedereen die boer wil zijn aan om zich aan te bieden als bedrijfsleider bij één van de grootte investeerders, heb je de meeste kans op een finacieel gezond leven en een boeren bestaan waarbij je met de moderne tijd mee kunt gaan. (schaalgrootte enorm, loon naar werken etc.)

 • no-profile-image

  varkenshouder

  mee eens, boer uit belgie! Er wordt al tijden geroepen dat de vraag vanuit Azië goede kansen biedt voor de europese landbouw. de vraag naar vlees zou volgens de "geleerden" als maar stijgen... voorlopig zien we er als boeren nog geen kloten van terug...

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Mooie reactie's van Han Meshovsk en de waarzegger van Hemelslichaam!!!... Allebei zeer de moeite waard om te lezen en over na te denken!!!... Het is waar, de toekomst voorspellen is nu het zelfde als meespelen op het RAD van AVONTUUR !!!!!.....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.