Home

Achtergrond 438 x bekeken 6 reacties

Weidegang wens, goede zorg en goede huisvesting plicht

Tot twee jaar geleden stond in Nederland in februari gemiddeld een kwart van de koeien kreupel. Dit ligt niet aan de afwezigheid van weidegang, maar aan de afwezigheid van kritisch en adequaat diermanagement, stelt dierenarts en bedrijfskundige Jan Hulsen.

Discussiëren over weidegang vind ik ontzettend moeilijk. Want er hangt zoveel omheen, doorheen en mee samen. Allereerst blijkt dat het niet gaat om weidegang, want niemand is tegen weidegang. Het gaat om de vraag: moet je weidegang verplicht stellen, ja of nee?
De volgende vraag is dan: waarom zou je weidegang willen verplichten? "Omdat het beter is voor de koeien", hoor ik dan. "De koeien knappen op als ze in de wei lopen en hun beenwerk geneest."

Hè? Moeten koeien de wei in om te herstellen? Kunnen we in 2010 geen stal bouwen en onderhouden waar koeien gezond in blijven? Want we hebben maar vijf maanden weideseizoen per jaar. Ik ben van mening dat we koeien zeven maanden op stal kunnen houden zonder dat hun welzijn beneden de streep komt. En als zeven maanden kan, dan kan twaalf maanden ook...

Hierbij is het allereerst essentieel dat duidelijk wordt waar de streep ligt. Zodat iedereen kan zien "hier is het basiswelzijn niet in het geding". Dit is een urgente opdracht voor wetenschap en voorlichting. Vervolgens kan iedereen die dat wil welzijnsverhogingen toevoegen. Maar dat hoef je elkaar dan niet op te leggen.

Voor mij ligt de minimumgrens van dierwelzijn bij het punt waarop geen enkel dier in de groep lichamelijke kenmerken van chronische stress vertoont of verwondingen heeft die worden veroorzaakt door de houderij. Dierenwelzijn in stallen ontstaat deels door bouwkenmerken van de stal en deels door keuzes, werkwijzen en omgangsvormen van mensen. Een te kleine ligbox kan een bouwkenmerk zijn, maar het is een keuze om er vervolgens geen diepstrooiselbox van te maken. Overbezetting is een keuze. Droge koeien weinig bewegingsruimte geven is ook meestal een keuze, geen vaststaand feit...

Laat eenieder hulde betuigen aan de veehouders die investeerden in betere stallen! Zandboxen kunnen heel goed in Nederland en zijn economisch zeer concurrerend. Zo ook diepstrooiselboxen met stro-kalkmengsels. En stressvrije stroruimtes voor zorgkoeien. Behandelpleinen! Wat zou het mooi zijn als de vrijloopstal gaat lukken in Nederland!

Grootste knelpunten zijn klauwgezondheid en beschadigingen. Tot twee jaar geleden stond in Nederland in februari gemiddeld een kwart van de koeien kreupel en had minder dan 30 procent twee gezonde achterklauwen. Dit ligt niet aan de afwezigheid van weidegang, maar aan de afwezigheid van kritisch en adequaat diermanagement. Als de sector deze situatie tolereert, is het logisch dat de maatschappij weidegang verplicht wil stellen. Onderzoek van de GD laat zien dat klauwgezondheid goed beheersbaar is door goed management, want er zijn genoeg bedrijven die uitstekend presteren.

Wij kunnen geen stal ontwerpen die bestand is tegen een boer die verkeerde keuzes maakt of die onvoldoende vakmanschap bezit. Omgekeerd kan een goede vakman voldoende dierwelzijn realiseren in een zeer beperkte stal. Bij de eerste boer zijn de koeien zeer geholpen met weidegang. Hoewel, weidegang vraagt vakmanschap, dagelijkse scherpte en improvisatie. Op stal is alles veel beter voorspelbaar.

De burger vindt koeien in de wei prachtig, ze dragen bij aan de waarde van het landschap, het imago van Nederland, de acceptatie van de melkveehouderij en de waardering voor melk en zuivel. Dit klopt. Maar sector en individuele veehouder: dit mogen jullie van mij zelf inschatten en uitrekenen. Het is een strategische keuze en die moet je dus zelf maken, voor een goed deel vanuit je hart.

Naar mijn mening gaat het erom dat elke boer elke dag kan laten zien, dat hij uitstekend voor zijn dieren zorgt. En dat begint bij een gezonde stalperiode. Van mij hoeft weidegang niet verplicht gesteld te worden, maar ik vind wel dat iedereen in de sector, dus niet alleen de individuele boer, een inspanning moet leveren om op alle bedrijven de koeien weidegang te kunnen geven en het beweiden tot een succes te maken. Want gezonde koeien in de wei is toch wel het mooist.

Jan Hulsen is dierenarts, bedrijfskundige en adviseur

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  omturnen als het moet en beter is voor

  veehouden is een sport een bezigheid en moet ook nog een inkomen opleveren voor degene die deze sport beoefenen.Zodra er een natuur verzorgingsport of plicht van deze melkveehouder gemaakt moet worden;zal er een economische prikkel aan de andere kant moeten zijn om deze veehouders te veranderen in natuurverpleger die er wat runderen in kan houden.

 • no-profile-image

  anne

  eenkoe is niet gemaakt om op beton te lopen,als je dat dan toch doet s,winters dan een rantsoen met veel structuur, en niet te veel krachtvoer.scheelt een heleboel klauw problemen.
  als een koe goed loopt en goed ligt, blijft ie gezond
  en s zomers naar buiten natuurlijk, blijft je kostprijs ook laag.

 • no-profile-image

  willem

  In mijn ogen hoeft weidegang niet verplicht te worden gesteld, maar mag wel extra gestimuleerd worden door bv de quantumtoeslag te halveren en weidemelkpremie te verdubbelen.
  Nu lijkt het op een fooi en is het de moeite in niet waard.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Geweldig goed artikel van deze man.
  De burger wil weidegang? Waarom sponsort de burger dan nog Natuurmonumenten? Die kopen alle weidegrond tussen Harderwijk en Elburg op om te laten verwilderen tot hun zgn natuur. Daar lopen geen koeien meer. Ze willen zelfs het meest prachtige stukje tussen Hulshorst en Hierden nu vernielen met de zgn Hierdensepoort...
  Waar gaat het nog om?

 • no-profile-image

  Gerard

  "artgerechte haltung", "soorteigen gedrag", voor graasdieren is weidegang, als de maatschappij of de consument hierom vraagt is het gewoon dom en kortzichtig om hier niet aan te voldoen, niet voor melkveehouder en ook niet voor een dierenarts. Als je als melkveesector het respect en vertrouwen van de maatschappij en de consument verliest, kun je beter je stal sluiten.

 • no-profile-image

  Han

  Bio boer. Ligt hier voor landbouw misschien een kans om dit deel van Nederland aantrekkleijk te houden voor de recreant en rendabel te bewerken als >natuur boer< met weidegang en extensieve beweiding? Mijn gevoel zegt, dat deze methode voor zowel recreant als natuur beter is en voor d estaat goedkoper is dan de nu ingang gezette, "verwildering" tegen enorme bedragen aan belasting geld.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.