Home

Achtergrond

Week 39: dalende prijzen

De stemming op de eiermarkt is deze verder verslechterd. Het aanbod van kooi- en scharreleieren is simpelweg te groot in relatie tot de vraag. De prijzen zijn dan ook verder naar beneden bijgesteld. Over enkele weken zal naar verwachting een kentering optreden als het bakseizoen weer begint.

De markt van vrije uitloop en biologische eieren is evenwichtiger. Het aanbod in deze segmenten komt meer overeen met de vraag. Wel is het zo dat enkele Duitse supermarkten steeds meer vrije uitloop eieren van Duitse herkomst vragen. Dit zou ongunstig kunnen uitwerken voor Nederlandse aanbieders. Maar het is zeer de vraag of Duitse producenten in staat zijn om volledig aan deze vraag te voldoen.

De industrie heeft nog altijd veel voorraad en vraagt hierdoor slechts bescheiden hoeveelheden eieren. Logischerwijs gaat dit gepaard met lagere prijzen.

De afzet van eieren naar landen in het Midden Oosten verloopt mondjesmaat. Her en der worden nog wel partijen geleverd, maar de vraag vanuit deze landen is niet echt groot te noemen en er is sterke (prijs)concurrentie van andere aanbieders.

Al met al verkeert de eiermarkt in mineurstemming met dalende prijzen.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.