Home

Achtergrond

Week 37: vrij slap marktbeeld

De markt van eieren is slap te noemen, wat overigens vrij normaal is voor de tijd van het jaar. In de periode tussen de zomervakantie en het bakseizoen is de consumptie doorgaans vrij matig. Dit resulteert in wat minder bestellingen en lagere prijzen. Verwacht wordt dat deze situatie nog enkele weken zal aanhouden. Doorgaans veert de markt weer op in oktober als het bakseizoen in Duitsland begint.

De industrie heeft nog redelijk veel voorraad en oefent hierdoor geen grote vraag uit naar eieren. En bij de bestellingen, die de industrie wel plaatst, wordt druk uitgeoefend om de prijzen te verlagen. Doordat het aanbod van kooi- en scharreleieren nu wat ruimer begint te worden lukt dit ook ten dele. Het aanbod van vrije uitloop en biologische eieren is overigens veel krapper.

Bij de afzet van eieren naar landen buiten Europa ondervinden exporteurs meer concurrentie van andere aanbieders. Deels komt dit doordat de koers van de Amerikaanse dollar lager tendeert. Omdat de vraag in Europa momenteel niet bijster groot is heeft de sector deze afzet naar derde landen eigenlijk wel nodig om het aanbod weg te kunnen zetten.

Al met al is de het marktbeeld vrij slap, wat leidt tot enige druk op de prijzen.

(Bron: PPE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.