Home

Achtergrond

Week 35: beter marktbeeld kuikenvlees

De situatie op de markt van kuikenvlees lijkt, na een wat minder goede augustus maand, nu wat te verbeteren. De vraag naar vers product is goed en dat betekent dat er niet veel reden is om product op voorraad in te vriezen. Het is pas begin september, maar de slachterijen die naar hun mening gevraagd werden, waren voor het merendeel voorzichtig optimistisch gestemd.

Slachterijen en handelaren spreken dus van een behoorlijk goede vraag van vers product vanuit het binnenland, maar daarnaast zou ook de export weer wat aantrekken. In de prijzen valt dat nog niet echt waar te nemen, want deze stabiliseren voor het merendeel, met slechts hier en daar wat lichte verbeteringen.

De afzet van kuikenpoten bijvoorbeeld was in augustus behoorlijk weggezakt, vooral vanwege het ruime aanbod in combinatie met een tegenvallende vraag. Op dit moment is het aanbod zeker niet veel minder, maar is de vraag flink aan het verbeteren, waardoor de situatie nu in ieder geval een stuk gezonder oogt.

De vraag naar kuikenbouten vanuit Oost Europese landen viel tot voor kort eveneens tegen en hoewel deze over het geheel bezien wel wat lijkt te verbeteren, is dat sterk afhankelijk welk land het betreft.

Het aanbod is nog aan de ruime kant vanwege de zeker niet bescheiden opzet, maar wordt eveneens wat ruimer, doordat de kuikens weer wat sneller groeien dan in de warmere perioden merkbaar was.

Het verbeterde marktbeeld hangt vermoedelijk samen met het einde van de vakantie periode, waardoor veel consumenten weer thuis zijn en de normale routine weer oppakken. Daar komt bij dat eind volgende week de Ramadan ten einde loopt en dat zal de komende week zeker positieve effecten kunnen hebben op de vraag naar kuikenvlees van de diverse retailers in binnen en buitenland.

Bij de “vrije” marktnoteringen van zowel lichte als zware kuikens valt te bemerken dat het herstel op de kuikenvleesmarkt mogelijk toch nog als erg broos wordt ervaren, want in deze prijzen zat deze week geen beweging. Overigens ligt deze prijs op dit moment nog duidelijk boven het peil van de afgelopen jaren, zoals uit onderstaande figuur blijkt.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.