Home

Achtergrond 202 x bekeken

Waxinelichthoudergooier langer vast

De 29-jarige man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder gooide naar de Gouden Koets moet langer vast blijven zitten.

Dat heeft de rechter-commissaris vandaag besloten. De verdachte zit vast voor poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan mensen in de buurt van de Gouden Koets, de beschadiging de Gouden Koets en daarnaast nog voor het bedreigen van iemand anders op een andere datum.

Het was een massief glazen waxinelichthouder van 625 gram, die de man uit Lichtenvoorde gooide tijdens de rijtoer van de koets met daarin koningin Beatrix, prinses Máxima en Willem-Alexander.

Volgens de rechtbank is van belang dat de verdachte de afgelopen jaren eerder met justitie in aanraking is gekomen voor bedreiging, belaging en mishandeling. ,,Gelet hierop en op de psychische problematiek van de verdachte moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat hij, als hij op vrije voeten zou komen, strafbare feiten zal plegen die gevaar opleveren voor personen en goederen.''

De belediging van de koningin, de kroonprins en zijn echtgenote levert naar het oordeel van de rechter-commissaris geen gewichtige reden van maatschappelijke veiligheid op die de inbewaringstelling noodzakelijk maakt.

De officier van justitie had de inbewaringstelling mede gevorderd voor feitelijke aanranding van de koningin, de kroonprins en zijn vrouw. De rechter-commissaris oordeelde dat ten aanzien van deze beschuldiging geen ernstige bezwaren bestaan, omdat het gooien met deze waxinelichthouder geen reëel gevaar voor de inzittenden van de gepantserde Gouden Koets heeft opgeleverd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.