Home

Achtergrond

Waterbedrijf: kernafval in klei onacceptabel

Het Brabantse drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft in België formeel bezwaar gemaakt tegen plannen om radioactief kernafval op te slaan in containers in diepe kleilagen aan de grens.

Directeur Guïljo van Nuland noemde het idee woensdag volstrekt onacceptabel. ”Zo ga je als buren niet met elkaar om”, zei hij.

Alleen al het boren in de kleilagen veroorzaakt onaanvaardbare risico’s voor de drinkwatervoorziening in Noord-Brabant, zei hij. Brabant Water is voor een groot deel afhankelijk van grondwater dat uit de Belgische Kempen komt. De kleilagen beschermen het grondwater, legde hij uit.

Bovendien is het nog niet gelukt om kernafval veilig op te slaan. Het risico op lekken is te groot, verklaarde Van Nuland. Brabant Water gaat ook met verscheidene grensgemeenten in overleg om een gezamenlijke reactie tegen de Belgische plannen te formuleren.

De Belgische Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (Niras) heeft een plan gemaakt met alle alternatieven voor nucleair afvalbeheer. Als de nieuwe Belgische regering kiest voor diepondergrondse opslag is er nog niet nagedacht over een precieze locatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.