Home

Achtergrond 7 reacties

Wakker Dier salonfähig

Wie de naam Wakker Dier laat vallen op een boerenvergadering hoeft niet te rekenen op sympathie. De actievoerders die zich lange tijd in allerlei vormen hebben afgezet tegen iedereen die zich inliet met de veehouderij, zijn echter een andere koers gaan varen.

Wakker Dier richt zijn pijlen op de supermarkten, en gebruikt de consument als schutters, welbewust van de macht die de supers hebben om veranderingen af te dwingen bij de leveranciers.
Het afgelopen jaar is er een kentering gekomen in de toon van de actieclub. Boeren worden niet langer gezien als daders die dieren misbruiken voor economisch gewin. Veehouders zijn in de ogen van Wakker Dier slachtoffers geworden van het systeem dat vraagt om goedkope producten.
De veranderde toon is een verademing. Los van de vraag of alle argumenten van Wakker Dier hout snijden, is het toe te juichen dat de actiegroep van toon en strategie is veranderd. Het gesprek is mogelijk en daarmee is de eerste winst geboekt. Dat zowel LTO Nederland als Wakker Dier stellen dat het niet bij een gesprek hoeft te blijven, maar dat het ook zou kunnen komen tot gezamenlijke actie, is opmerkelijk. Het is kennelijk de tijd van onvermoede coalities waarin ooit gezworen vijanden het met elkaar kunnen vinden.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wanneer anderen jou in een zielige slachtofferrol gaan plaatsen, is het oppassen geblazen. Dan nog beter elkaar een keer de huid vol schelden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens mij heeft het weinig met een slachtofferrol te maken, maar meer met realiteitszin. Ik vind het knap dat een dierenrechten organisatie niet langer botweg, en ongenuanceerd, professionele dierhouders veroordeeld, maar met analytische diepgang de oorzaak van een voor haar ( en ook boeren) ongewenste situatie weet bloot te leggen. Daar kun je als gepassioneerd dierhouder toch niet tegen zijn, of wel soms?

 • no-profile-image

  vos

  Wolf in schaapskleren!

 • no-profile-image

  lizette

  Samenwerken moet je gewoon doen. Als het niet werkt kun je er altijd weer mee stoppen. De analyse over gelijke belangen lijkt me wel te kloppen dus gewoon proberen.

 • no-profile-image

  Pieter J. den Ouden

  Pas aub op met deze mensen van Wakker Dier. Vergeet hun relatie met de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G. niet! Hun bedoelingen zijn gericht op veganisme, denkt een organisatie als LTO ( Siemjan Schenk ) echt met een organisatie die het houden van dieren ter consumptie feitelijk uitsluit iets structureels te kunnen bereiken?

 • no-profile-image

  Harm

  De manier is veranderd, het doel nog steeds hetzelfde: eliminatie van de dierhouderij in nederland. Wanneer de supers geen kiloknallers meer leveren, onstaat er een overschot aan vlees, het goedkopere wordt gewoon uit het buitenland gehaald. Uiteindelijk zal 80% van de nederlandse veehouderij te onder gaan. En dat is het doel van wd (liever allemaal). Zelfs met een betere prijs en een bevriezing van de produktie (of zelfs een verlaging) zal de export niet mee kunnen. Pas wanneer we zelfvoorzienend zijn kan zoiets gerealiseerd worden. Een verhoging van de prijzen zal enkel leiden tot uitbreiding. Er zijn nl boeren die steeds meer willen, onder de noemer kostprijsverlaging (lees, eigen gewin verhogen).

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Die Siemjan Schenk is nog te dom om tot 10 te tellen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.