Home

Achtergrond 499 x bekeken 15 reacties

Wakker Dier richt pijlen op melkveehouderij

Het is vijf voor twaalf voor de melkveehouderij. Dat is de boodschap van Wakker Dier aan de melkveesector.

In een rapport geeft de organisatie haar visie op de Nederlandse melkveesector. Hoewel de sector in de ogen van Wakker Dier zeker nog niet zo dieronvriendelijk en geïndustrialiseerd is als de varkens- en kippenindustrie gaat het wel in rap tempo die kant op.

Het rapport moet volgens de auteurs gezien worden als een wake-up call, niet alleen voor de sector maar vooral voor consumenten en supermarkten. Zij bepalen met hun inkoop en consumptie hoe de melkveesector zich ontwikkelt. Lage melkprijzen leidt volgens Wakker Dier tot een laag dierenwelzijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De melkveehouders en de melkfabrieken worden gedicteerd door de NMA ,daar moet wakker dier naar toe

 • no-profile-image

  boertje

  Nogmaals, je kunt je kop in het zand steken en blijven ontkennen, maar feit is dat de melkveesector een vorm van intensieve veehouderij wordt. Het wordt steeds grootschaliger en intensiever en kost uiteindelijk de boeren en de sektor de kop. Kijk naar de Fransen, die steken enminste de koppen bij elkaar, laten van zich horen en krijgen toch wat voor elkaar met de melkprijs. Zo hoort het. Je wilt toch ook nog een beetje leven!

 • no-profile-image

  quotum

  dus wakker dier streeft uiteindelijk voor een hogere melkprijs voor ons, wat krijg je dan meer melk of te veel melk omdat de boeren meer/te veel gaan produceren? Dan kunnen we beter het quotum systeem houden omdat te remmen... mee eens?

 • no-profile-image

  Blije boer

  Gelukkig, was al bang dat ze ons zouden overslaan.

 • no-profile-image

  Han

  @Melkveehouder. Je merkt terecht op dat Wakke rdier wel de consument en de retailers weet te mobiliseren en hopelijk ook weet te motiveren een betere prijs te betalen aan de boer. Maar ik zou willen weten wat zij anders / beter doen dan de boeren in dezen. Dan zijn we niet meer afhankelijk van deze en andere actiegroepen.

 • no-profile-image

  Jolanda

  Dreigingen uiten richting de melkveehouderij. De runderen worden in Nederland super verzorgd. Uitzonderingen hebben we overal. Laten we nu eens proberen het daar niet altijd over te hebben. En het vergroten van je veestapel, zitten ook wel kostenplaatjes aan verbonden. Werkplezier is ook een belangrijke factor!

 • no-profile-image

  boerke

  Als het voer voor het voerhek aantrekkelijk is, zijn mijn koeien ook overwegend binnen. Maar dat geldt ook voor mij. Anders zijn ze net als ik: heel graag buiten.
  By the way, ik ben blij dat we, middels wakker dier, een medestander hebben. Want ik heb de indruk, dat die mensen toch de kern/oorzaak van het probleem in de gaten hebben. Ik ben benieuwd wat er van komt. Ik volg het met belangstelling

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben het niet altijd eens met Wakker Dier, maar zii krijgen wel de grote supermarkt jongens op de knieen, wat ons nog nooit is gelukt (de supermarkten zijn als de dood zo bang om op de korrel genomen te worden) Om een verandering in het systeem te krijgen zullen we toch echt bij de supermarkten moeten beginnen. Ieder verbetering op dierwelzijn of milieu leidt onherhoepelijk tot een hogere kostprijs. Geen probleem, als dat maar doorberekend kan worden. Wij als sector hebben dat in al die jaren nog niet voor elkaar gekregen. Wakker dier maakt de consument wel bewuster en schept daarmee de bereidheid om een eerlijkere prijs te betalen, iets wat de supermarkten uit eigener beweging nooit zullen doen. Hun streven is winstmaximalisatie, ten koste van de leveranciers.

 • no-profile-image

  rianne

  Ben het rapport van wakker dier nu aan het lezen.
  Ben nog niet op de helft, maar heb nu al zoveel tegenstrijdigheden gelezen.
  Ook worden er oude wetsteksten gebruikt uit 1992, terwijl hiervan ieder jaar een nieuwe versie uitkomt.
  Vriesbranden is nog niet verboden!.

  Ben benieuwd hoeveel tegenstijdigheden ik nog tegen kom......

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dit is wel wat de overheid wil. Hoe meer vee, hoe meer stront, hoe gunstiger voor de mestwet.

 • no-profile-image

  tukkerdairies

  hoezo meer stront als de koeien binnen blijven waar blijft de stront dan als ze buiten lopen het aantal blijft volgens mij hetzelfde hh agrarieers julliebeginnen nog een keer weer in sinterklaas te geloven

 • no-profile-image

  ikz (melkveehouder)

  nu moeten de veehouders zelf nog wakker worden: ze laten zich leiden in richtingen die ze meestal niet willen.ik begrijp niet waarom hun ogen nog niet opengaan en in opstand komen tegen de intensivering

 • no-profile-image

  boertje

  Je kunt je kop in het zand steken, maar ze hebben een punt. Stallen van honderden koeien, geen weidegang meer. Nog intensiever, nog meer stront. Dat wil toch niemand. Dan kun je toch op wachten op dit soort reacties. Nogmaals zonde van de sektor.

 • no-profile-image

  binnen

  Gister komen bij mij mensen aan de deur dat ik de koeien binnen moet doen want het regent.... en nu ben ik zo geschrokken van wakker dier doe ik ze maar weer naar buiten want iedereen behalve de melkveehouders zelf hebben er verstand van wat een koe wil. Het word tijd voor een koeiefluisterraar....(bij mij kunnen ze vrij lopen van binnen en naar buiten op 20 ha met 60 koeien en waar zijn ze jazeker de meeste tijd lekker binnen)

 • no-profile-image

  beetje meer

  Voordat alle melkveehouders wakkerdier in de armen sluit mag ik er wel even op wijzen dat deze terroristische en criminele club een dubbele agenda heeft. Weg met alle boeren die vee houden voor commerciele aktiviteiten !!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.