Home

Achtergrond

WUR buigt zich over zuuraantasting tulp

De WUR-onderzoeksinstituten PPO en PRI proberen in beeld te krijgen hoe zuur-besmetting precies toeslaat in tulpen.

Uit eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat niet alle fusarium-schimmels even schadelijk zijn en dat ook niet alle cultivars even gevoelig zijn. White Dream blijkt het meest gevoelig. Zuur levert de sector jaarlijks ongeveer 10 miljoen euro verlies op. De schimmelinfectie tast bollen aan die hierdoor gaan rotten. Daarnaast produceert de schimmel veel ethyleen.

Dit plantenhormoon veroorzaakt gommen (plakkerige brei uit niet aangetaste bollen), bloemverdroging in leverbare bollen en meer verklistering van het plantgoed. Ethyleen maakt tulpenbollen ook gevoeliger voor nieuwe aantastingen door fusarium.

Of registreer je om te kunnen reageren.