Home

Achtergrond 165 x bekeken

Vrom onderzoekt effecten van bredere teeltvrije zones

Het ministerie van Vrom onderzoekt of het verbreden van de zogenoemde teeltvrije zones ervoor zorgt dat er minder meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater terechtkomen.

In eerste verkennende studie, door het RIVM, zijn daarbij varianten onderzocht met breedtes van 1, 3, 5 en wel 14 meter. Bij die laatste variant zouden de zones een kwart van het landelijke landbouwareaal opslokken, indien greppels en droogvallende sloten worden meegerekend.

In de veenweiden zou dat zelfs kunnen oplopen tot de helft van het areaal. Bredere zones hebben als voordeel dat ze makkelijker en efficiënter kunnen worden bewerkt, aldus de onderzoekers.

Momenteel nemen de zones, landelijk gezien, ongeveer 1 procent van het landbouwareaal in beslag. Het grondbeslag verschilt per bodemtype; bij veengrond is dit het grootst, vanwege de vele sloten.

Of het inderdaad tot bredere bufferstroken komt is nog onzeker. Daarvoor zijn de effecten, met name bij indirecte emissies zoals bij af- en uitspoeling, onvoldoende bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.