Home

Achtergrond 176 x bekeken

Vraag naar OPEC-olie lager dan verwacht

De vraag naar olie die afkomstig is van de landen die zijn aangesloten bij het oliekartel OPEC (Organisatie van Olie-Exporterende Landen) zal dit jaar lager uitvallen dan verwacht.

Dat maakte de OPEC donderdag bekend. De lagere vraag is volgens de organisatie onder meer het gevolg van een afzwakkend economisch herstel en het aflopen van overheidsprogramma's om de economie te stimuleren.

Volgens de OPEC komt de vraag naar olie uit de aangesloten landen dit jaar uit op circa 28,65 miljoen vaten per dag. Dat zijn 100.000 vaten minder dan in de voorspelling van de OPEC van vorige maand. Voor 2011 voorziet de OPEC een vraag van 28,84 miljoen vaten per dag.

De totale vraag naar olie (ook uit landen buiten de OPEC) zal volgens het kartel staan op 85,51 miljoen vaten per dag. Ook voor volgend jaar voorziet de organisatie deze vraag. De OPEC is in zijn voorspellingen pessimistischer dan onder meer de Amerikaanse overheid, die woensdag een iets grotere groei van de olievraag voorspelde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.