Home

Achtergrond 335 x bekeken

Vooruitgang bij aanpak exportdrempels Rusland

Nederland heeft Rusland een voorstel gedaan om de Russische bezwaren tegen Nederlandse fytosanitaire inspecties op groente en fruit voor die markt op te heffen.

Ook kan Nederland vanaf 25 september weer appels en peren met Captan uitvoeren naar Rusland.

Het ministerie van LNV heeft een brief naar de Russische overheid gestuurd met voorstellen voor fytocontroles. ”Die komen tegemoet aan de wensen voor meer zekerheid van Rusland”, stelt LNV.

De uitvoer naar Rusland kwam in juni tot stilstand, nadat Rusland de inspecties en certificaten van het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) niet meer erkenden. Nederlandse maatregelen, zoals het inschakelen van inspecteurs van de Plantenziektenkundige Dienst (PD) konden Rusland niet bewegen toch Nederlandse certificaten te accepteren.

Het Nederlandse voorstel betekent niet het einde van het Plantkeursyteem met de vier keuringsdiensten. "KCB is onderdeel van het Plantkeursysteem, maar we willen niet het hele systeem overboord gooien. Het plan bevat verschillende elementen", stelt LNV.
Zowel bij handelskoepel Frugi Venta, als bij KCB was gisteren niemand bereikbaar voor details van het plan. Eerder liet Frugi Venta weten niet te verwachten dat het controlesysteem van KCB en de Plantenkundige Dienst wordt doorgezet. Ook lagen twijfels bij het inzetten van NakTuinbouw voor de certificering, om imagoschade bij nieuwe Russische bezwaren te voorkomen.

Nederland hoopt op basis van het voorstel tot overleg te komen. Op een Europees congres vorige week in Moskou is geen contact geweest met Rusland.

Nederlandse fruittelers mogen vanaf 25 september toch appels en peren uitvoeren naar Rusland behandeld met Captan. Telers leefden in onzekerheid, nadat Rusland eerder aangekondigde versoepelingen niet had doorgevoerd in een douane unie met Kazachstan en Wit-Rusland. Die stap is nu toch doorgevoerd, waardoor Nederland nu naar alledrie de landen mag uitvoeren tegen de nieuwe residunorm.

Of registreer je om te kunnen reageren.