Home

Achtergrond 2 reacties

Voortvarender

De kans dat het huidige demissionaire kabinet een einde kan maken aan de stikstofproblematiek rondom natuurgebieden is uiterst klein.

Landbouwminister Gerda Verburg presenteerde onlangs eindelijk haar programmatische aanpak, maar daar zijn nog veel onzekerheden over en de landbouworganisaties kunnen zich er niet in vinden.

Uitspraken van de Raad van State hebben ertoe geleid dat, volgens LTO, zo’n 25.000 bedrijven in hun ontwikkeling worden beperkt; uitbreiding leidt tot een grotere stikstofneerslag met verslechtering van de natuurkwaliteit tot gevolg. Door het uitblijven van een oplossing zijn bovendien veel beheerplannen nog niet klaar en laat een effectieve bescherming van kwetsbare gebieden op zich wachten.
Het probleem is dat er bij veel partijen grote twijfels bestaan over de juridische houdbaarheid van de plannen van Verburg. Niet zonder reden is de sector bevreesd dat deze aanpak niet standhoudt bij de Raad van State.

De minister heeft aangegeven nu met stoom en kokend water haar oplossing in te voeren. Als zij diezelfde haast eerder had betracht, was haar dat misschien gelukt; nu is het hopen dat haar opvolger wat voortvarender te werk gaat.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    En dan weer spreken op een wereldvoedsel -conferentie over de voedselschaarste in de wereld,terwijl in Nederland duizenden hectares goede landbouwgrond worden omgezet in natuur.Hypocritie van de bovenste plank

  • no-profile-image

    dirk

    Er moet staan:het door hun eigen gecreeerde stikstofprobleem!

Of registreer je om te kunnen reageren.