Home

Achtergrond 3 reacties

Vooral pluimveehouders hebben problemen met fijnstof

Van de 138 landbouwbedrijven die in gebieden zitten met een te hoge uitstoot aan fijnstof, komen er 100 uit de pluimveesector. Meer dan de helft van die bedrijven is gevestigd in Noord-Brabant.

Dat bleek gisteravond op een bijeenkomst van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP).
De bedrijven waarvan de uitstoot van fijnstof te hoog is, moeten voor eind juni van volgend jaar maatregelen nemen om aan de normen te voldoen. Zij kunnen daarvoor een subsidie van maximaal 60 procent van het investeringsbedrag van het ministerie van landbouw krijgen.

De bescherming tegen fijnstof geldt wel voor burgerwoningen, maar niet voor eerste en tweede bedrijfswoningen. "Als een (pluimvee)houder zijn tweede bedrijfswoning aan een burger verhuurt, moet hij dus zorgen dat de bestemming een bedrijfswoning blijft en geen burgerwoning wordt", legt Fred Stouthart van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en SRE Milieudienst uit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  niek

  Berekeningen van de fijnstof uitstoot zijn volledig verkeerd.

 • no-profile-image

  Henk Spruijt

  Dhr. Niek uit Brabant geeft aan dat de berekeningen niet juist zijn,ik ben zelf pluimveehouder en heb dus interesse hoe wij dit "probleem" kunnen weerleggen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat maakt niet uit Henk. De berekeningen van de mestwet kloppen ook niet. Maar dan is het 'weerwoord': "dat is nu eenmaal democratisch besloten". Dus dat 'weerleggen' heeft geen enkele zin. In een land dat bezig is aan zijn eigen achterlijkheid ten onder te gaan heeft het geen enkele zin om met keiharde feiten te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.