Home

Achtergrond 301 x bekeken

Voedselbank heeft steeds meer tekorten

De Voedselbank Nederland heeft steeds meer tekorten.

Dat heeft oprichtster Clara Sies gemeld naar aanleiding van het SCP-rapport over armoede, dat vandaag is gepresenteerd. "Steeds meer grote bedrijven trekken zich terug als gever'', vertelt Sies. "Door de crisis zijn fabrieken steeds effectiever gaan produceren, zodat er minder overblijft om weg te geven. Het is natuurlijk goed dat er minder eten wordt weggegooid. Maar wij zijn er wel de dupe van.'' Zo kon het centrale distributiepunt in Rotterdam de afgelopen week geen goederen verstrekken aan de locaties van de Voedselbank in de rest van het land.

De Voedselbank beschikt inmiddels over 130 afgiftepunten in Nederland. De organisatie helpt meer dan 21.000 Nederlandse huishoudens aan voedsel. De bank kampt ook met teruglopende giften. "Maar dat is een probleem waar alle goede doelen op dit moment mee worstelen'', zegt Sies.

De charitatieve dienst wordt gesteund door tientallen bedrijven die zogenoemde A-merken produceren en honderden kleinere bedrijven die goederen verstrekken. De verschillende dependances verstrekken in een gemiddelde week "enkele tonnen'' aan spullen. De Voedselbank kwam twee jaar geleden flink in de publieke belangstelling te staan, toen het glamourduo René en Natasja Froger er gebruik van maakte in het populaire tv-programma Effe geen cent te makken. Oprichters Clara en Sjaak Sies werden in 2009 bekroond met de Martin Luther King Lifetime Achievement Award voor hun initiatief.

Uit het SCP-rapport dat vrijdag werd gepubliceerd, blijkt dat 40 procent van de Nederlandse huishoudens die onder de armoedegrens leeft, dit na drie jaar nog steeds doet. Autochtone Nederlanders hebben vijf maal zoveel kans om blijvend boven de armoedegrens uit te komen als niet-westerse migranten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.