Home

Achtergrond

Vleeskuikensector overlegt nog over richtlijn

De vleeskuikensector hoopt volgende week wat meer duidelijkheid te krijgen van het ministerie van landbouw over het daadwerkelijke uitvoeringsbesluit van de vleeskuikenrichtlijn.

Dat meldt Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren. Een delegatie van de sector met daarin onder meer Bart Jan Krauwel en Henk Hulsbergen (beiden PPE), Jan Wolleswinkel (NOP) en Jan Brok (NVP) hebben een gesprek gehad over de geschilpunten. Met name het voornemen om een forfaitaire oppervlakteaftrek toe te passen van 1,7 procent in verband met voer en drinkwaterinstallaties, valt in de sector zeer slecht. NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat noemt dit voornemen 'pure diefstal'.

De oorzaak is een interpretatieverschil in de tekst van de Europese richtlijn. Daarin is sprake van de met strooisel bedekte oppervlakte. Het ministerie trekt hieruit de conclusie dat er een aftrek moet worden toegepast omdat op de plaatsen waar voerpannen staan de dieren niet kunnen lopen. De sector stelt echter dat de ruimte van voerpannen en drinkwaterbakken wel degelijk ter beschikking staat aan de dieren.

Een tweede pijnpunt is de dagelijkse berekening van de uitval waartoe de richtlijn verplicht. Volgens Hulsbergen is de kans klein dat dit nog wordt teruggedraaid. "De tekst komt rechtstreeks uit Brussel." Andere punten zijn de controles op de naleving van de vleeskuikenrichtlijn en de controles op voetzoollaesies en hakdermatitis. De sector wil dit onderbrengen in de IKB-controles, het ministerie overweegt een eigen controle op te zetten. Probleem is dat er nauwelijks capaciteit is bij diensten VWA en of AID.

Of registreer je om te kunnen reageren.