Home

Achtergrond

'Vleeskuikenrichtlijn moet veranderen'

Het voorstel van het ministerie van landbouw aan de Vaste Kamercommissie over de vleeskuikenrichtlijn moet veranderen.

Dat voorstel wijkt af van de afspraken, die de vleeskuikensector met landbouwminister Gerda Verburg heeft gemaakt. Tot die conclusie kwamen vertegenwoordigers van de vleeskuikensector vanochtend op de openbare bestuursvergadering van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE).

In het voorstel van het ministerie van landbouw over de vleeskuikenrichtlijn staat dat vleeskuikenhouders 1,7 procent van hun staloppervlakte moeten aftrekken voor voer- en drinklijnen. Bovendien moeten zij iedere dag gegevens verstrekken over de uitval van hun dieren. Tenslotte moeten zij het percentage voetzoolaesies en hakdermatitis opgeven.

"Al deze voorwaarden zijn niet afgesproken door de vleeskuikensector met de minister van landbouw. Die leiden tot onnodig veel administratieve lasten voor vleeskuikenhouders. In de eerste weken hebben vleeskuikens bijvoorbeeld voldoende ruimte in hun hokken. Van welzijnsproblemen is dan ook geen sprake. Het dagelijks bijhouden van de uitval is dan niet nodig", zegt voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

Het PPE-bestuur heeft vanochtend besloten om de Vaste Kamercommissie een brief te sturen, zodat minister Verburg haar vleeskuikenrichtlijn mogelijk gaat wijzigen. Het behandelen van deze richtlijn door deze commissie heeft zodoende geen zin volgens de bestuursleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.