Home

Achtergrond

Verontrustend

En weer zijn de EU-lidstaten niet verder gekomen met aanpassing van het zuivelbeleid.

Maandag lukte het EU-voorzitter België niet alle neuzen dezelfde kant op te krijgen; vier liberale landen, naast Nederland ook Denemarken, Verenigd Koninkrijk en Zweden, blijven tegen meer overheidsbemoeienis met de zuivelmarkt.

Toch heeft Nederland voldoende reden om zich zorgen te maken. Want de vier, eventueel aangevuld met Tsjechië, vormen immers geen blokkerende minderheid. Dat is van belang als commissaris Dacian Ciolos dit najaar komt met voorstellen voor de zuivel.

De Commissie voelt van oudsher ook niet veel voor regulering, maar het mag toch worden aangenomen dat Ciolos rekening houdt met de verhoudingen in de Raad. Dat zou betekenen dat een van de vurigste wensen van Nederland, een verdere quotumverruiming naar 2015 toe, onder druk staat. Nederland moet om dat binnen te halen op andere punten toegeven.

Zo lijkt de ijver van de Franse minister Bruno Le Maire vóór meer regulering zich uit te betalen. In een indrukwekkende diplomatieke tournee wist hij 21 lidstaten achter zich te krijgen. De liberale landen, Nederland voorop, stonden erbij en keken ernaar. De Nederlandse onderhandelingspositie is daardoor verzwakt.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.