Home

Achtergrond

Verkoop glas Terneuzen verloopt moeizaam

De kavelverkoop voor glastuinbouw in Biopark Terneuzen valt vooralsnog flink tegen.

Sinds begin 2009 is 60 van de beoogde 126 hectare glas voor de eerste bouwfase verkocht. Projectontwikkelaar Bio Glas verwacht dat de deadline 2012 niet wordt gehaald en het plan een vertraging van ongeveer twee jaar oploopt.

BioPark Terneuzen is een initiatief van het Zeeuwse havenbedrijf Zeeland Seaports. De uitvoering ligt bij twee bv’s: energiebedrijf Warmco en Bio Glas, dat de kavels verkoopt. Wanneer niet meer tuinders zich binnen enkele jaren vestigen in het gebied, kunnen de bv’s volgens Frans de Bruijne van Bio Glas onder druk komen te staan. Vooralsnog vertrouwt Bio Glas er op dat het met de invulling rondkomt.

De bedoeling is dat glastuinbouw wordt gekoppeld aan industrie. De kunstmestfabriek van Yara International wordt volgens het plan gebruikt om kassen van warmte en CO2 te voorzien. Dat levert een besparing op van 90 procent in het aardgasverbruik, aldus Warmco. De contracten kunnen tot vijftien jaar in het vooruit worden afgesloten.

In drie fasen wil Bio Glas 250 hectare glas verkopen. "De verkoop loopt sinds de crisis niet goed", aldus De Bruijne. "De interesse is er wel, maar investeringen blijven uit. De sector heeft geen geld, of wil het pas uitgeven als er zicht is op betere marges."

Realisering van Biopark Terneuzen is volgens een woordvoerder van de gemeente belangrijk voor de regio. Zeeuws-Vlaanderen is een gebied waar door bevolkingskrimp de bedrijvigheid in het geding komt. Biopark Terneuzen claimt op termijn 1.500 banen op te leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.