Home

Achtergrond 563 x bekeken

Vergunning megastal Horst aangevraagd

Projectontwikkelingsbedrijf Knowhouse heeft namens de ondernemers die gaan samenwerken in het Nieuw Gemengd Bedrijf bouwvergunningen aangevraagd voor de bouw van de varkensstallen (35.000 varkens), kippenstallen (voor 1,3 miljoen stuks) de pluimveeslachterij en de bio­vergister bij de Limburgse gemeente Horst aan de Maas.

Dat meldt projectleider Ruud Pothoven van Knowhouse. Volgens Pothoven zijn de vergunningsaanvragen op dit moment ingediend om zo nog te vallen onder de oude regelgeving. Per 1 oktober verandert de regelgeving en worden bouwvergunning, milieuvergunning milieueffectrapportage en dergelijke ingepast in één omgevingsvergunning.

"We zijn al heel lang bezig met dit project en zijn behoorlijk ver in het hele vergunningentraject. We willen voorkomen dat we door deze aanpassing van de wetgeving zaken dubbel moeten doen. Daarom streven we er naar nog deze maand ook de milieuvergunningsaanvraag in te dienen", aldus Pothoven. Hij verwacht dat ook de Milieu-effectrapportage van het project nog deze maand openbaar wordt.

Voor de actiegroep Behoud de Parel die zich verzet tegen de komst van het Nieuw Gemengd Bedrijf komt de aanvraag als een donderslag bij heldere hemel. De actiegroep wijst er op dat er geen bestemmingsplanwijziging is voor het LOG Witveldweg en dat de Milieu-Effectrapportage (MER) nog niet rond is. Volgens Pot­hoven is met de gemeente afgesproken dat voor de bouw van het Nieuw Gemengd Bedrijf een zogenoemde projectbesluitprocedure wordt gevolgd.

Het Nieuw Gemengd Bedrijf omvat de bouw van een varkensbedrijf, een pluimveebedrijf een slachterij en een bio-energiecentrale Bedoeling is verder regionaal kringlopen te sluiten dooronder meer mest te vergisten in een co-vergister samen met plantaardig materiaal uit een nabijgelegen tuinbouwgebied. Ook zou CO2 geleverd kunnen worden aan het tuinbouwgebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.