Home

Achtergrond 249 x bekeken

Verburg opent jubileumtentoonstelling De Zwarte Tulp

In het kader van de viering van het 25-jarige bestaan van het museum De Zwarte Tulp in Lisse heeft minister van landbouw Gerda Verburg vrijdag de jubileumtentoonstelling 'Fleurig in Zilver' geopend.

In de expositie is onder andere zilveren geschenk tulpenvaas te bewonderen die koningin Beatrix tijdens haar zilveren regeringsjubileum mocht ontvangen. Zilversmid Wouter van Baalen is de ontwerper van deze 'dansende tulpen', bestaande uit kandelaars gemaakt van elk drie tulpen met handgeslagen bloemen en bladeren. Het is voor het eerst dat het publiek kennis kan nemen van dit unieke geschenk.

In de tentoonstelling zijn tevens vazen te zien van 48 keramisten, die zich middels oproepen in de bladen Klei, Keramiek en Fjoezzz. De vazen zijn geplaatst op bloementafeltjes, die door particulieren in bruikleen zijn gegeven. Samen met andere interieur aspecten is zo getracht de juiste combinatie van bloemen en vazen en tafeltjes te realiseren. In de meeste vazen zullen bloemen een extra accent geven aan de kunst. Jan van der Vaart, een belangrijke keramist uit de vorige eeuw zorgde er voor dat de zogenaamde tulpenvaas uit de 16e eeuw weer in de belangstelling kwam. Van der Vaart hechtte er aan dat zijn creaties een functie hadden als gebruiksvoorwerp.

Vanwege de museale waarde van de tentoongestelde stukken van deze keramist worden in de door hem gemaakte vazen geen bloemen getoond. De tentoonstelling is te bezichtigen in Museum de Zwarte Tulp, Grachtweg 2A te Lisse van 4 september 2010 tot en met 12 december 2010. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.