Home

Achtergrond 237 x bekeken 3 reacties

Verburg: hoogte schadeclaims nertsenhouders onduidelijk

Minister Gerda Verburg (LNV) houdt er rekening mee dat nertsenhouders bij de overheid schadeclaims zullen indienen, als zij worden geconfronteerd met een verbod op de nertsenhouderij.

Of die claims kans maken, en zo welk bedrag de overheid daar dan aan kwijt is, daarover zegt de minister geen uitspraak te kunnen doen. "Dat hangt af van specifieke gevallen […] en is uiteindelijk aan de rechter", aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

In het parlement ligt een initiatiefwetsvoorstel voor van SP en PvdA, om de nertsenfok te verbieden. Aanvankelijk wilden de indieners de overgangstermijn tot 2018 laten lopen, maar ze hebben deze verlengd tot 2024, uit vrees dat het voorstel het anders niet zal halen.

Volgens Verburg is bij het verbod in juridische zin sprake van 'regulering van eigendom'. De overheid is in zo’n geval niet per definitie verplicht tot een schadevergoeding. Dat hangt af van de vraag of het dienen van het algemeen belang (ethische bezwaren tegen de bontproductie) opweegt tegen de eigendomsrechten van de ondernemers, in dit geval nertsenfokkers.

De economische schade voor de nertsenhouders is door de langere overgangstermijn lager, omdat de afschrijvingstijd zo wordt verlengd. De extra investeringen in dierenwelzijn (verplicht per 2014) kunnen in tien jaar worden afgeschreven, aldus Verburg.

Daarnaast is sprake van 10 miljoen euro aan sloopkosten en een bedrag aan vermogensschade, omdat het bedrijf ook een vorm van pensioenvoorziening is voor de ondernemers. Het LEI heeft de vermogensschade becijferd op 0,8 tot 2,6 miljoen euro per ondernemer. Volgens Verburg gaat het om in elk geval 53 ondernemers.

De Eerste Kamer heeft dinsdag 5 oktober een debat over het nertsenverbod geagendeerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hier slaan ze de plank toch wel heel erg mis; iemands eigendom ontnemen vanwege het algemeen belang, dan hoef je geen schadevergoeding te betalen?? KOM NOU!!!

 • no-profile-image

  goedgelovig

  Stel dat dat zou lukken om zonder schadevergoeding een dergelijke tak volledig uit te roeien dan is de volgende stap waarschijnlijk de intensieve veehouderij. Of men gaat bijv. de EHS onteigenen en de boer krijgt niets maar mag de grond nog 10 jaar gebruiken, dan kan hij zijn grond terugverdiend hebben?????? Volgens mij zijn er wel mogelijkheden om de schade te verhalen immers een milieuvergunning is meestal voor onbepaalde tijd verleend, onvrijwillig intrekken kan daarom met schadevergoeding gepaard gaan.
  Gegroet.

 • no-profile-image

  Bontjas

  Ze zijn nu toch aan het begroten in Den Haag, laten ze vast een miljard euro extra meetellen voor de nertsenhouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.