Home

Achtergrond

Verburg beperkt risico van vernieuwende boer

Minister Gerda Verburg (LNV) begint een proef om boeren die investeren in duurzaamheid op een nieuwe manier financieel te steunen.

Dit bleek vrijdag toen de bewindsvrouw bekendmaakte dat zij een tweede Rondeelstal, een nieuwe manier van houden van legkippen die goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, gaat ondersteunen.

De eerste Rondeelstal staat sinds april in Barneveld en de eieren van deze stal liggen al in de winkel. De minister wil dat er meer van deze stallen komen.

Voor ondernemers zijn dit grote risicovolle investeringen. Om hen over de streep te trekken, verleent de minister hen onder de Regeling Garantstelling Landbouw Plus ontheffing van de hoofdelijke aansprakelijkheid. Het ministerie van LNV bekijkt de komende tijd of de pilot succes heeft en of de mogelijkheid van ontheffing van hoofdelijke aansprakelijkheid kan worden toegepast op andere investeringen in duurzame vernieuwingen.

De tweede Rondeelstal komt te staan in het Brabantse Wintelre. De bouw gaat in september van start. Verburg is ”geweldig trots dat er een tweede komt”, zei ze vrijdag. ”Dat zet de trend door.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.