Home

Achtergrond 332 x bekeken 5 reacties

Ver van de praktijk

Na dagen van wikken en wegen was de kogel vrijdag eindelijk door de kerk. LNV stond toe dat veehouders en akkerbouwers op zandgronden tot 15 september dierlijke mest mogen aanwenden.

De duidelijkheid kwam drie dagen nadat het uitrijdverbod was ingegaan.
Boeren en mestdistributeurs reageren positief, maar kritisch. De twee extra weken geven wat meer lucht. Het biedt ruimte om op een goed moment te bemesten, waardoor ook nog wat ruimte in de mestkelder gecreëerd kan worden voor de winterperiode.
Met de timing van de uitstel laat het ministerie zien dat ze op sommige punten erg ver van de praktijk staan. Op sommige plekken is op 1 september mest uitgereden onder zeer natte omstandigheden, maar wel voor 1 september. De bodem van percelen werd beschadigd en door de natte ondergrond spoelt de mest sneller uit. Soms werd mest uitgereden in lang gras: het was te nat en te vroeg om te maaien, maar de mest moest toch op het land. Deze situaties zijn verre van wenselijk. Slecht voor het milieu (uitspoeling), de natuur (bodem) en de boer (minder grasopbrengst.) Eerder duidelijkheid had dit allemaal kunnen voorkomen en had milieuwinst voor alle facetten opgeleverd. Daar had het ministerie iets eerder over moeten nadenken.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  HANS

  Kritische lezer dit weet ik al langer . Het problemen is dat er teveel figuren zijn die ons monddood maken . Als er dan wat gezegt wordt lachen ze je recht in het gezicht uit . Zelfs collega's doen er aan mee . Ben zelf giga tegen uitbreiding van EHS en weet dat de nog gerealiseerde aankopen nog 10 miljard euro gaat kosten . Zelf zit ik er midden in dit proces om de uitbreiding tegen te houden van extra natuur naast mijn bedrijf . Mocht het doorgaan dan lig ik voor 85 % ingeklemd in de natuur . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hè hè, de boeren beginnen wakker te worden. Eerst Onno, toen Cas en nu deze twee heren!

 • no-profile-image

  HANS

  Voordat ik het vergeet , lig met mijn bedrijf buiten de EHS gebied . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  HANS

  Lnv weet helemaal niet wat in de velden gebeurd en staan giga ver van de praktijk af . Het probleem is , ze roepen en verzwijgen wel van alles en dringen allerlei onzin dingen ons wel op. GEGROET HANS

 • no-profile-image

  ondeskundig intensief melkveehouder

  de meststoffenwet is mede ingevoerd vanwege:bossterfte/,,overbemesting en
  uitspoeling van meststoffen in het grondwater.Na onderzoeken van de laatste tijden blijkt dat de fosfaat en nitraat in zandgronden tot aanvaardbare niveaux is gedaald.
  Dit komt zeggen de onderzoekers door: hydrologische omstandigheden.
  Wat is waar?de meststoffen wet heeft goed gewerkt en was nodig ?.Of er is destijds onnodig een meststoffenwet ingevoerd geweest?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.