Home

Achtergrond 343 x bekeken

VS wil in navolging van EU snel vrijhandelsverdrag Zuid-Korea

President Barack Obama van de VS heeft handelsvertegenwoordiger Ron Kirk opgedragen zo snel mogelijk een akkoord met Zuid-Korea te bereiken over de handel in rundvlees en auto’s.

Dat melden Amerikaanse media. Het akkoord moet de basis vormen van een vrijhandelsverdrag.
Zuid-Korea verbied momenteel de invoer van rundvlees ouder dan 30 maanden in verband met een verhoogd risico op gekkekoeienziekte. Ook werpt Zuid-Korea volgens de VS non-tarifaire belemmeringen bij de import van auto’s en industriële producten. De VS verscheepte vorig jaar minder dan 6000 auto’s naar de VS, terwijl Zuid-Korea 476.000 auto’s naar de VS stuurde.

De Amerikaanse rundvleesindustrie roept Kirk op een gematigde toon aan te slaan tegenover de Zuid-Koreanen. Sinds in 2008 de import onder voorwaarden weer is toegestaan, neemt de VS na Australië de tweede plaats in op de Zuid-Koreaanse rundvleesmarkt. Boeren en consumenten protesteerden sindsdien herhaaldelijk tegen het eventueel schrappen van de zogeheten 30-maanden eis.

De VS moet volgens Obama haast maken. De VS is sinds de Korea Oorlog verreweg de belangrijkste diplomatieke partner van Zuid-Korea maar zowel China als de EU dreigen door vrijhandelsverdragen economisch een voorsprong te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.