Home

Achtergrond 210 x bekeken

VS: import groente en fruit stijgt harder

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft de verwachtingen voor de import van verse groente en fruit voor dit en volgend jaar omhoog bijgesteld.

Na een sterke groei van de vraag in de tweede helft van dit jaar heeft het ministerie de verwachtnig voor dit jaar bijgesteld op 27,66 miljard euro, 300 miljoen euro meer dan eerder van werd uitgegaan. Voor 2011 verwacht het ministerie een groei van meer dan 6 procent. De importwaarde kan dan uitkomen op bijna 29 miljard euro.

Cica 20 procent van de ingevoerde fruit is banaan. Bij de import van verse groente, bestaat 40 procent uit tomaat. Volgens het ministerie groeide de invoer van tomaat 32 procent. Dat lijkt het gevolg van teeltproblemen eerder dit jaar in belangrijke productiegebieden. De Nederlandse tomatenuitvoer ligt bijna stil door de problemen met Tuta absoluta.

USDA signaleert verder een stijging van de export van groente en fruit uit de VS. De EU wordt een belangrijker bestemming van groente en fruit, zeker na de handelssanctie die Mexico heeft opgelegd aan bijvoorbeeld Amerikaanse appels. In totaal heeft Mexico twaalf AGF-producten uit de VS een invoerheffing van 20 procent opgelegd na een conflict over Mexicaanse vrachtwagenchauffeurs die niet meer in het zuiden van de VS mogen rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.