Home

Achtergrond

VS: Indonesië moet aan autonomie Papua werken

De Verenigde Staten hebben Indonesië woensdag opgeroepen vaart te zetten achter het realiseren van meer autonomie voor de regio Papua.

Dat heeft Joseph Yun, een hoge functionaris op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, woensdag gezegd.

Yun stelde dat de VS de contacten met Indonesië wil uitbreiden, maar dat Washington niet de ogen zal sluiten voor de mensenrechtensituatie in Papua.

Papua, dat vroeger Irian Jaya heette, kwam in 1963 onder Indonesisch gezag nadat Nederland de kolonie onder buitenlandse druk had verlaten. Indonesie verleende Papua negen jaar geleden meer autonomie in de hoop het onafhankelijkheidsstreven van de bevolking in te dammen. Separatisten hadden tientallen jaren gestreden voor de onafhankelijkheid van Papua.

Yun zei woensdag dat de Verenigde Staten geen voorstander zijn van een onafhankelijk Papua, maar dat Indonesië er wel voor moet zorgen dat Papua echt autonoom wordt. Volgens activisten in Papua is de wet over autonomie uit 2001 halfslachtig en is het lot van de bevolking niet echt verbeterd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.