Home

Achtergrond 186 x bekeken

VN: opiumproductie Afghanistan helft minder

Afghanistan heeft dit jaar bijna de helft minder opium geproduceerd dan in 2009.

Dat was het gevolg van een ziekte onder de papavers, waaruit het verdovende middel wordt gewonnen. De betekenis van opium voor de Afghaanse economie is echter flink toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van het VN-bureau voor drugs en misdaad (Unodc), dat vandaag werd gepubliceerd.

Afghanistan produceert ongeveer 90 procent van alle opium in de wereld. Dit jaar werd naar schatting 3600 ton gewonnen. Dat is bijna de helft van de opbrengst van vorig jaar. De waarde die het verdovende middel vertegenwoordigt, nam met 38 procent toe tot 604 miljoen dollar. Dat is 5 procent van het bruto binnenlands product (BNP) en meer dan zes keer zoveel als de opbrengsten uit de graanteelt.

De meeste opium komt uit de zuidelijke provincies Helmand en Kandahar, waar de opstand van de extremistische Taliban tegen de regering en de buitenlandse troepenmacht in het land zich concentreert. Per hectare werd gemiddeld 29,2 kilo opium gewonnen, een vermindering met 48 procent ten opzichte van 2009. Op in totaal 123.000 hectare bouwland werden in 2010 papavers geteeld. Dat is evenveel als vorig jaar. Het aantal huishoudens dat bij de productie van opium is betrokken, steeg met 1 procent tot 248.700. Dat is ongeveer 6 procent van de totale bevolking van Afghanistan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.