Home

Achtergrond 424 x bekeken

Unika: jaar van extremen voor aardappelsector

2010 is een jaar van uitersten voor de aardappelteelt. Dit leidt tot grote uitdagingen voor de verwerkende industrie.

Die constatering uitte Martin Umbau, voorzitter van de Duitse organisatie Union der Deutschen Kartoffelwirtschaft (Unika), aan de vooravond van Potato Europe 2010. Het aardappelevenement wordt dit jaar, net als in 2006, vandaag en morgen in het bij Hannover gelegen Bockerode gehouden.

In het huidige seizoen teisterden extreme hitte en regen de groei van aardappelplanten, resumeert Umbau. "Sommige plekken moesten zelfs worden opgegeven, de oogst is verloren. De verschillen zijn groot. Dat zal in de kwaliteit ook zichtbaar worden. Tijdens de hoofdoogst zal blijken hoe ver de bruto- en netto-oogst dit jaar uit elkaar liggen. Dit betekent dat er een spannend bewaar- en afzetseizoen voor de deur staat. Een grote uitdaging voor de hele sector."

Ook refereert Umbau aan de geplande ontkoppeling van zetmeelaardappelpremie. "Dit werpt een schaduw vooruit en dwingt tot aanpassingen. Het is een van de vele ontwikkelingen in de aardappelsector die veel vragen oproept. Deze kunnen alleen gezamenlijk worden beantwoord."

Umbau legt uit dat Unika een steentje aan bijdraagt aan het opstellen van eerlijke voorwaarden voor de aardappelketen, op nationaal en internationaal niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.