Home

Achtergrond

Uienoogst veel later, kwaliteit nog onduidelijk

De uienoogst is dit seizoen ernstig verlaat door de slechte weersomstandigheden.

In Flevoland, Oost- en Noord-Nederland is bijzonder veel neerslag gevallen. Ook het Zuidwesten heeft nog een groot deel van de oogst te gaan. De oogst van uien ligt stil. Desondanks ziet het gewas er op het land volgens kenners nog goed uit. Hoe dat na de oogst uitpakt, is nog afwachten. Er zullen problemen optreden doordat uien bijvoorbeeld te ver in het water hebben gestaan. Dan kan rot optreden. Ook het stadium van de teelt is van groot belang. Gestreken uien hebben minder snel problemen met water, zegt een kenner. Een verhoging van het tarragehalte is dit seizoen in het algemeen dan ook onvermijdelijk.

Volgens Gerard Buizer van uienzaadbedrijf De Groot en Slot is landelijk nog maar 5 procent gerooid, terwijl normaliter de oogst nu wel achter de rug moet zijn. Hij vreest voor de kwaliteit en drukt telers op het hart om het product goed te drogen in de schuur. Daar kunnen volgens hem nog uien gered worden die een tik van de regen hebben gehad.

Luc Remijn van adviesbureau DLV Plant spreekt tegen DCA over een gerooid percentage van 15 procent in het Zuidwesten. Ook hij kan over de kwaliteit geen duidelijkheid geven. De oogst verschilt sterk per gebied, net als de hoeveelheid neerslag die is gevallen. Oogstprognoses lijken wat naar boven te worden bijgesteld. Toch is de marktstemming voor de lange termijn positief.

Of registreer je om te kunnen reageren.