Home

Achtergrond

USDA verlaagt prognose productie èn verbruik van graan

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de prognose voor de graanproductie voor seizoen 2010/2011 verlaagd met ruim 16 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose van 12 augustus.

Maar ook het graanverbruik is lager ingeschat en wel met bijna 10 miljoen ton. Aan het einde van dit graanseizoen ligt nog 439 miljoen ton graan op voorraad. Dat is de twee na grootste voorraad ooit.

Het USDA schat de tarweproductie in de wereld op 643 miljoen ton. Dat is 5,4 procent minder dan vorig seizoen 2009/2010. Vooral Rusland en de EU hebben minder tarwe geoogst, terwijl de VS veel tarwe oogst. Daardoor groeit het aandeel van de VS op de wereldmarkt naar 27 procent. Vorig seizoen was dat 18 procent.

De maismarkt wordt dit seizoen krap, verwacht het USDA. Het verbruik komt op 830 miljoen ton, terwijl er maar 826 miljoen ton wordt geproduceerd. Vooral de VS profiteert hiervan. Het land oogst dit seizoen een record van ruim 334 miljoen ton mais.

Of registreer je om te kunnen reageren.