Home

Achtergrond

Twee miljoen Nigerianen vluchten voor water

Bijna twee miljoen mensen in het noorden van Nigeria hebben hun huis moeten verlaten door overstromingen die veroorzaakt zijn doordat de damsluizen van twee stuwmeren werden opengezet.

Dat meldde een regeringsfunctionaris van het Afrikaanse land gisteren. De Challawa en Tiga-dammen in de provincie Kano worden vaker opengezet, om landbouwgrond van water te voorzien. De autoriteiten zetten de beide irrigatiedammen begin augustus echter open omdat de stuwmeren door hevige regenval dreigden te overstromen.

De hoeveelheid water is na bijna twee maanden zo groot dat veel land nu onder water staat. Zo'n vijfduizend dorpen zijn getroffen, voor een groot deel in de naburige provincie Jigawa. De bevolking is vertrokken naar hoger gelegen land. Er zijn geen doden gemeld. Veel landbouwgrond is verloren gegaan.

Volgens de woordvoerder komt het vaak voor dat land en dorpen onder water komen te staan als de dammen geopend worden, maar is het dit jaar erger dan in andere jaren. Hij schat dat zo'n 90.000 hectare landbouwgrond overstroomd is en dat er voor zo'n 22 miljoen euro aan vee en voedselvoorraden in het water verdwenen is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.