Home

Achtergrond 175 x bekeken

Twee derde Nederlanders onderhandelt bij koop

Twee derde van de Nederlanders tussen 25 en 50 jaar onderhandelt regelmatig bij een aankoop.

Ze onderhandelen vooral bij autodealers (60 procent), op rommelmarkten (59 procent) en in witgoedwinkels (57 procent). Dit maakte Marktplaats maandag bekend op basis van een onderzoek dat in augustus online is uitgevoerd door Blauw Research onder 1030 respondenten.

Op aan- en verkoopsites als Marktplaats onderhandelt 44 procent over de prijs. Een kwart van de ondervraagden vindt onderhandelen leuk, omdat het meestal iets oplevert. Voor vier op de tien Nederlanders is onderhandelen echter gewoon broodnodig.

Vooral mannen onderhandelen. Driekwart van de ondervraagde mannen probeert soms bij een aankoop af te dingen. Onder de vrouwen zegt 41 procent juist nooit te onderhandelen. Bij vrouwen ontbreekt het vooral aan durf en bij de mannen naar eigen zeggen aan kunde en vaardigheden, concluderen de onderzoekers.

Van de ondervraagden vindt 57 procent dat Nederlanders een handelsgeest hebben, hoewel het merendeel van die groep wel denkt dat de handelsgeest in vroegere tijden sterker was.

Marktplaats riep maandag het Friese dorpje Langelille uit tot Handelshoofdstad 2010. Hier zou de handelsgeest het grootst zijn. De 250 inwoners van het Stellingwerfse dorp hebben althans het afgelopen half jaar de meeste advertenties op Marktplaats gezet, afgezet tegen het inwoneraantal.

Vorig jaar ging de titel nog naar Almere. In Flevoland is tegenwoordig Kraggenburg sterk vertegenwoordigd op Marktplaats. Ook in andere provincies zijn het de inwoners van de kleine dorpjes als Den Andel, Oost-Graftdijk en Ossenisse die relatief het meeste handelen via internet

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.