Home

Achtergrond

Turkije stemt over belangrijke hervormingen

Bijna vijftig miljoen Turkse kiesgerechtigden kunnen zondag in een referendum stemmen over grondwetswijzigingen die parlement en regering machtiger maken en die het Turkse stelsel beter afstemmen op Europa. Premier Recep Tayyip Erdogan legt een pakket van 26 grondwetswijzigingen voor.

Die zullen, eenmaal aangenomen, een begin maken met de ontmanteling van de voor een parlementaire democratie buitengewone macht van militairen en hoge magistraten. De huidige grondwet stamt uit 1982 en is na een militaire staatsgreep in de geest van de toenmalige junta opgesteld.

Erdogan wil de constitutie in de geest van de democratie hervormen en meteen zijn politieke tegenpolen binnen de strijdkrachten en de rechterlijke macht hun privileges afnemen. De oppositie stelt dat Erdogan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht vernietigt en zijn partij oppermachtig wil maken om uiteindelijk een staat te vestigen die is gebaseerd op de politieke islam, in plaats van het gedachtegoed van de seculiere Vader des Vaderlands, Mustafa Kemal Atatürk.

De stembureaus zijn in het oosten van het land om 7.00 uur opengegaan en in het westen van Turkije een uur later. De stembureaus sluiten om 16.00 uur. De eerste resultaten van het referendum worden in het begin van de avond verwacht.

Peilingen geven aan dat meer dan de helft van de kiezers 'ja' stemt. Veel Turken onder wie veel Koerden, menen dat de regering meer hervormingen had moeten presenteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.