Home

Achtergrond 4 reacties

Trekvogels uit Afrika te laat voor de lente

Trekvogels die helemaal uit Afrika of Zuid-Europa naar Noord-Europa vliegen, komen tegenwoordig pas aan als de lente een poosje bezig is.

Door de klimaatopwarming begint de lente bijvoorbeeld in Engeland nu zo'n elf dagen vroeger dan dertig jaar geleden. Sommige trekvogels missen door hun late aankomst de beste periode voor verse insecten of andere voeding. Zonder de voedingspiek mislukt soms ook de paring in het voorjaar.

"Een ecologische mismatch'', concludeerde Nicola Saino van de Universiteit in Milaan namens een internationale groep onderzoekers vandaag tegenover de BBC. Ze bestudeerden het trekgedrag van 117 soorten trekvogels die in het voorjaar uit Afrika of Zuid-Europa komen vliegen. De vogels komen wel iets eerder, maar niet vroeg genoeg.

Bepaalde eenden, zwaluwen en nachtegalen nemen daardoor sneller af in aantal dan soorten die zich wel hebben aangepast.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kani Baal

  De gemiddelde PVV stemmer niet Gert..

 • no-profile-image

  gert

  wie moet zich hier druk over maken ?

 • no-profile-image

  Han

  Gert. Misschien moeten boeren en burgers zich hier druk over maken. Zijn deze insecten vangers weg is er weer meer kans op gewas schade of ziekte overbrengen door insecten.

 • no-profile-image

  elly doeser

  ( onze zwaluwen) we hebben zo'n 140 nesten per jaar, Boeren en Huiszwaluwen. De eerste waren op 31 maart om 12.45 in de stal. Het eerste broedsel was slecht 2 a 3 jongen terwijl ze normaal 4 a 5 jongen hebben. Het was koud en dus weinig insecten.Ook als het erg droog is vallen de nesten van de muur met jongen of eieren erin.
  Het tweede broedsel was beter weer 4 of 5 jongen. Bij ons sneuvelen er veel vogels door roofvogels en door wilde katten bij nat weer vliegen ze laag en zijn een makkelijke prooi voor de kat.Op 18 september zijn de laatste boerenzwaluwen uitgevlogen en op zaterdag 25 september vlogen er nog huiszwaluwen. Ik weet wel dat het ieder jaar heel verschillend is,soms zijn er in maart en april veel vogels terug verleden jaar kwamen er nog in july aan .

Of registreer je om te kunnen reageren.