Home

Achtergrond

Tomatenteler begint eigen onderzoekscentrum

Tomatenteeltbedrijf Gebroeders Duijvestijn start een eigen teelttechnisch onderzoeksbedrijf op voor duurzaamheidstechnieken, vooral rondom aardwarmte.

Volgend jaar moet de bouw van een hectare kas afgerond zijn om er proeven te doen met nieuwe rassen, technieken en innovaties op gebied van energie. Het moet lopende proeven en onderzoeken op het bedrijf bundelen. Duijvestijn is deze week begonnen met de boring naar aardwarmte op het bedrijf in Pijnacker.

Volgens mede-eigenaar Ted Duijvestijn mikt het bedrijf op een zo efficiënt mogelijke toepassing van de warmtebron. Naar verwachting kan Duijvestijn alle warmte benutten om de 13,5 hectare kassen te verwarmen, maar wil het in de toekomst toe naar semi-gesloten teelt. Dat maakt een efficiëntere benutting van de warmte mogelijk. Toekomstige levering van restwarmte aan naburige toekomstige nieuwbouw houdt het bedrijf nadrukkelijk als optie.

Verder is het bedrijf een onderzoek gestart naar niet-fossiele elektriciteitsproductie op het bedrijf. Studenten van hogeschool InHolland brengen de mogelijkheden als zonne- en windenergie in beeld. Met de aardwarmtebron is de WKK-installatie overbodig. Duijvestijn zoekt naar een zo duurzaam mogelijk bedrijfsmodel.

Of registreer je om te kunnen reageren.