Home

Achtergrond 364 x bekeken 17 reacties

Toenadering Wakker Dier en LTO Nederland

Actiegroep Wakker Dier en LTO Nederland praten met elkaar.

Beide partijen sluiten niet uit in de toekomst gezamenlijk campagnes op te zetten. Dat zeggen Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier en Siemjan Schenk van LTO Nederland. Wakker Dier ziet de veehouder steeds meer als een medestander in de verbetering van het dierenwelzijn. De toon in de campagnes van de organisatie is veranderd van anti-bioindustrie naar pro-diervriendelijke veehouderij.

Van de Wouw: "Wij hebben nooit de boeren echt de schuld gegeven, maar het kwam wel vaak zo bij de boeren over. Wij vonden en vinden nog steeds dat in de veehouderij niet altijd goed met vee wordt omgegaan." Siemjan Schenk van LTO Nederland zegt dat de toon van Wakker Dier in het verleden zodanig was, dat LTO niet eens overwoog met de organisatie te gaan praten.

"Bij het jongste rapport over de melkveehouderij komen ze met een aantal waarheden, die ons ook zorgen baren. Je kunt het hebben over de interpretatie van de feiten, maar er is in elk geval een gesprek mogelijk. Bij dit rapport was het ook zo, dat wij wisten dat het eraan kwam. In het verleden was dat ook anders. Wij gaan met Wakker Dier in gesprek."

Er zijn nog geen afspraken om in de toekomst gezamenlijke campagnes te ontwikkelen. "Misschien is onze achterban daar nog niet aan toe", zegt Van de Wouw, "maar we sluiten dat zeker niet uit. De landbouworganisaties richten hun pijlen op de supermarkten, en wij ook. Dat biedt zeker mogelijkheden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Koeienliefhebber

  Ze hebben i.i.g. een sterke bindende overeenkomst; liefde voor de dieren.
  Ik vind dit een zeer goed-nieuws bericht! bravo!
  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten...geitenboer

 • no-profile-image

  Volkert van der Graaff

  He Sjoerd, goed bezig jongen.

 • no-profile-image

  Han

  LTO en Wakker Dieren richten hun pijlen op de retaillers. Prachtig alleen het doel van beide partijen is een verschillende. LTO wil graag meer van de marge en Wd wil de hele vlees tak op de keien zetten. Hoe kun je dan samen optrekken in deze ongelijke strijd?

 • no-profile-image

  gekke henkie

  lto laat zich weer in de broekzak zeiken en ze hebben het niet eens door. wat een stelletje domme ezels.

 • no-profile-image

  geitenboer

  Pas op, pas op, LTO, laat je niet inpalmen door die 'wakkere dieren'. Ze zijn als de vossen, erg sluw. Ze laten je met open ogen in de val lopen. Nu hebben jullie een gezamelijke vijand, de supermarkt, maar dat wil niet zeggen dat we dezelfde belangen hebben.

 • no-profile-image

  Northwest

  LTO zou beter moeten, zogauw ze wakker dier de rug toe keren krijgen ze weer een mes in de rug. Die lui houden nooit op.

 • no-profile-image

  de grenswachter

  Lto praat met iedereen alleen voor wie ze er zitten niet. ze willen met iedereen vriendjes blijven .het is haast een zielige organisatie aan het worden. ga zo door en u doet u naam eer aan Langzaam Ten ONDER.


  praat groep of belangen behartiger ?

 • no-profile-image

  gert

  De NMA wil ook lage voedselprijzen,die steunen de supermarkten om de prijs zo laag mogelijk te houden,daar hoor je LTO niet over

 • no-profile-image

  Gert

  In de oudheid noemde men zoiets het paard van Troje, in de middeleeuwen wolven in schaapskleren. Die gasten hebben maar een agenda en dat is alle dierhouderij weg. De Lto laat zich van zijn grootste sukkel kant zien. Oh ja, die Sjoerd had destijds een door de postcodeloterij gefinancierd bedrijfje tesamen met de bij ons allen bekende Volkert van de G.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Geitenboer, de boeren bepalen de opbrengst van hun product door de hoeveelheid product die zij produceren. De supermarkten vragen niet naar de kostprijs van een artikel zolang aanbieders er mee lopen te venten. Zo bepalen niet de supers de kostprijs cq opbrengstprijs maar de boeren zelf door hun overaanbod. Dat geeft als resultaat dat kostprijs/opbrengstprijs elkaar opzoekt. Vervolgens zijn we voor niets aan het werk. Stoppen er boeren dan wordt de productie overgenomen door iemand die het nog wel even vol kan houden. Tredmolen discussie van Josien Kapma op Boerderij. Als jij gelijk zou hebben met de grote marges van de retail dan zouden The Greenery, Campina en VION spoorslags zelf een supermarktketen op moeten zetten. Ik denk dat het eerder zo is dat iedereen elkaar in een wurggreep houdt en enkel de consument er profijt van heeft.

 • no-profile-image

  K.A.R. Bonade

  helemaal eens met de tegenstanders van deze onzalige samenwerking. Wakker Dier wil terug naar de jaren 30 met drie koeien twee varkens en een geit en als ze dat bereikt iedereen vegetarisch want ze zijn nooit tevreden
  zwaar gesubdieerde treiterkoppen zijn het
  Siem Jan wil en krijgt een baan aan die kant van de maatschappij net als die andere overloper Veerman

 • no-profile-image

  boer

  goede reden om geen lid te worden of om op te zeggen

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Positieve ontwikkeling om een verantwoorde boerenlandbouw in Europa, NL is te klein voor onze productie, te bewerkstelligen. De supermarkt, beste geitenboer, is niet onze vijand maar ons verkoopkanaal die alles in het werk stelt om zoveel mogelijk product te verkopen. Zonder hen ben je niets. De grootste vijand van de boer is de boer zelf die zodra er weer rendement is de productie weer opjaagt. Daar ligt de verantwoording van de agrarische sector, een verantwoorde diervriendelijke en gelimiteerde productie.

 • no-profile-image

  Boertje

  Voor mij heeft geitenboer gelijk. De supermarkten houden ons net in leven omdat zijzelf niet in de weekends en de andere dagen in de strontstallen willen werken. Acht uurtjes per dag een beetje werken gaat hun beter af en de moderne slaaf een leefloontje geven om zelf de grote jan uit te hangen komt hun ook beter uit . O ja zij maken maar heel weinig marge ... niet moeilijk wanneer ze eerst hun werknemers en vooral managers duizelingwekkende lonen geven ; Natuurlijk is hun bv dan maar nauwelijks zelfbedruipend als zij eerst hunzelf een megaloon toekennen. En ja .... de boer heeft zelfs geen loon...nee alleen maar een beetje drinkgeld om moderne slaaf te spelen voor de ganse maatschappij !!

 • no-profile-image

  Boer

  Tjonge Vlaanderen, daar druipt de frustratie van af. Wij boeren maken het de supermarkt ook wel erg gemakkelijk. Boeren willen zo veel mogelijk produceren waarbij ons de prijs die we ontvangen niet zo zeer interesseert. We negeren de wet van vraag en aanbod en weigeren onze productie af te stemmen op de vraag. Het excuus is als wij het niet voor onder de kostprijs produceren wordt het ingevoerd uit verweggistan. Daarom gewoon het gas er op en gezamelijk de afgrond in. De winkeliers daartegen weten presies wat er in hun winkels moet staan aan producten, hoeveel en voor welke prijs op elke dag van het jaar. Het is niet alleen zakelijk maar ook wetenschappelijk presies uitgekiend om de maximale winst te genereren. Om als boer een stukje van de winst mee te pakken zullen de landbouw en diens voormannen echt een andere richting moeten kiezen dan de wereldmarkt.

 • no-profile-image

  geitenboer

  paul, ik denk toch wel dat de supermarkt een grote vijand is. De supermarkt bepaald de prijs, niet de consument. Iedere supermarkt wil zoveel mogelijk omzet en gaat daarom zo scherp mogelijk inkopen. Wij als toeleveranciers, kunnen alleen onze hand ophouden en maar afwachten wat de supermarkt er ingooit. Wij zijn i.d afhankelijk van onze supermarkt als afzet kanaal, maar aan ons wordt nooit gevraagd wat onze kostprijs is voor onze produkten. De supermarkten weten het wel, want we krijgen net genoeg om net in leven te blijven. Maar als wij er om komen om een stuivertje meer voor de melk, zijn ze niet thuis, maar hun eigen marge die houden ze wel vast. Als de melkprijs zakt, zakt de kaasprijs echt niet. Daarom is het wel onze vijand.

 • no-profile-image

  dirk

  Paul,denk jij dat als vion,campina en de greenery zelf een supermarktketen opzetten er dan wel marge voor de primaire producent overblijft?Blijf dromen!Er heerst ook daar alleen een witte boorden klimaat!Er is gewoon van alles nog veel te veel!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.