Home

Achtergrond 2 reacties

Tien landen mogen toeslagen eerder aan boeren betalen

De Europese Commissie heeft aan tien lidstaten toestemming gegeven om de inkomenstoeslagen aan boeren eerder uit te betalen.

Reden is dat de boereninkomens onder druk staan, met name door de economische crisis maar ook door bijvoorbeeld de slechte weersomstandigheden. De tien landen zijn: België, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Roemenië en Spanje. Deze landen mogen maximaal de helft van de toeslag al vanaf 16 oktober uitbetalen, in plaats van per 1 december. Voorwaarde is wel dat alle controles rond de uitbetaling zijn afgerond.

Nederland heeft geen verzoek ingediend om de toeslagen eerder uit te kunnen betalen, zegt een woordvoerster van LNV. Minister Gerda Verburg heeft toegezegd eind deze maand het schema voor het uitbetalen van de toeslagen naar de Tweede Kamer te sturen.

Vorig jaar konden Nederlandse boeren wel vanaf 16 oktober hun volledige toeslag krijgen. "Toen ging het met name in de melkveehouderij erg slecht door de lage melkprijs", aldus de woordvoerster. "Nu is die situatie weer anders."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    grubo

    Onbegrijpelijk dat Nederland nog geen verzoek heeft ingediend. De melkprijs mag dan wel een stuk beter zijn . De voerkosten kunstmestprijs en de pacht zijn wel in omhoog gegaan dus netto gezien valt het nog steeds tegen.

  • no-profile-image

    Hans

    LNV en DR zitten natuurlijk tot over hun oren in de afhandeling van de perceelsregistratie.

Of registreer je om te kunnen reageren.