Home

Achtergrond 3 reacties

'Terugdringen antibioticagebruik pluimvee lastig'

Het terugdringen van het antibioticagebruik bij pluimvee met 20 tot 50 procent, zoals de Nederlandse overheid wil, is erg lastig te realiseren.

Dat zei dierenarts André Steentjes van Veterinair Centrum Someren gisteren op het vleeskuikensymposium 'Vleeskuikens antibioticavrij kan!?' van mengvoerfabrikant Coppens diervoeding.

Als het aan de Nederlandse regering ligt moet dat antibioticagebruik in 2011 met 20 procent en in 2013 met 50 procent zijn teruggebracht. Veelvuldig gebruik van antibiotica leidt volgens Steentjes tot meer resistentie van kiemen, vooral e-coli. "Het voorkomen van een multiresistente kiem in één schakel van de vleeskuikenketen hoeft niet altijd te betekenen dat er in de voorgaande schakel sprake is van een onverantwoord gebruik van antibiotica. Die claim leggen getroffen bedrijven vaak bij de voorgaande schakel in de pluimveevleeskolom. Dat is niet altijd terecht", legt Steentjes uit.

Volgens de dierenarts stimuleren vleeskuikenhouders hun dieren soms teveel om te groeien. "Als zij dan enkele weken na het opzetten van de dieren antibiotica moeten gebruiken zijn ze te ver gegaan. De dieren zijn dan over de kling gejaagd. Er zijn grenzen aan de groei", concludeert Steentjes.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  De dieren zijn dan over de kling gejaagd. Er zijn grenzen aan de groei", concludeert Steentjes. Daar hoor ik een pluimveehouder al zeggen: "We moeten wel, want de marges zijn te klein" Dit is precies het exacte punt waar boer en burger niet meer door dezelfde deur kunnen. De enige juiste keuze op zo'n moment , zou door de sector zelf moeten worden ingesteld, nageleefd en gecontroleerd worden, is het verbieden van de antibiotica in deze, specifieke, situatie. Als de pluimveehouder weet, dat er in dit geval geen antibiotica mag worden gebruikt, jaagt die zijn volgende koppel dieren niet weer over de kling, als er nog een volgende koppel komt. Dit soort notities zijn vernietigend voor een sector, welke dan ook.

 • no-profile-image

  Demeter

  Mijn opa zei vroeger altijd al, alleen koevlees eten. Kippen klauwen achteruit en we willen vooruit.

 • no-profile-image

  Pieter

  het terug dringen van antibiotica is met Broods geen probleem. 52% van de antibiotica wordt ingezet voor darmverteringsproblemen, bij Broods heb ik daar geen last van. pootproblemen hebben we nu ook onder controle.

Of registreer je om te kunnen reageren.